Jak zastavit válku na Ukrajině? NATO má možná už jen poslední možnost, říká expert

Ukrajinská artilerie v akci u Bachmutu

360° (1121)

S blížící se zimou narůstá počet ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Podle politického geografa Vladimíra Baara je cílem těchto vojenských operací nechat místní občany „vyhladovět“. Jedinou možností je, aby dalo NATO Rusku ultimátum, pronesl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Rusko se evidentně dostalo do situace, že když nevyhrává vojensky, tak se o to pokouší tím, co umí velmi dobře. Ničením, likvidací zařízení, infrastruktury, ohrožováním civilistů. Není to nic nového,“ konstatoval Baar. Jako příklad z minulosti uvedl konflikt v Čečensku na přelomu tisíciletí či Kavkazskou válku v 19. století, kdy tehdejší Ruská říše vedla boj proti státním útvarům skrz útoky na nevojenské cíle.

„Sice tehdy nebylo jak bombardovat, ale vypalovali jim například úrodu. Zablokovali přístavy, aby nedostali nic zvenčí. Prostě civilisty nechali pomřít hlady a poté je dorazili vojenskými útoky a přinutili ke kapitulaci. Zřejmě mají pocit, že tato metoda z 19. století se jim osvědčí i nyní,“ hledal paralelu v historii Baar.

Než začala aktuálně probíhající válka, Severoatlantická aliance prý zaváhala. „Síly NATO nebyly rozmístěny do bojových pozic, aby mohly přejít při případném útoku do protiútoku,“ vysvětluje Baar. Aliance by se podle něj měla dohodnout a postavit před Rusko ultimátum, že pokud nezastaví boje, zasáhne. „Je to možná jedna z posledních možností,“ pravil.

„Vycházím z toho, co nám ukázala historie. Když se zlo nezastaví na začátku, tak se opravdu můžeme dočkat toho, že za pár let budeme ve válce a mnohem ničivější, než jaká by mohla začít dnes,“ uvedl politolog.

Rusko je teroristický stát

Podle europoslance Jiřího Pospíšila je to, co Rusko předvádí, nehorázné. „Je to teroristický stát,“ pronesl ve vysílání s tím, že by podpořil další sankce. „Dneska je docela zjevné, že většina Rusů ví, co se na Ukrajině děje, a většina s tím souhlasí. To je ještě horší,“ dodal.

Další europoslanec Mikuláš Peksa by byl se sankcemi opatrnější. „Kolektivní vina není cestou,“ vysvětluje. Podle něj bychom měli podporovat ty, kteří jsou proti ruskému režimu.

Tagy: