Tragédie. Některé vesnice jsou smazané z mapy, popsal reportér Kaizr po návratu z Ukrajiny

Patrik Kaizr ve studiu CNN Prima NEWS

K věci (1121)

Válečný reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr se vrátil z Ukrajiny. V poslední době pobýval mimo jiné v Mykolajivské či Chersonské oblasti, ale také na západě země. O hrůzy, které na Ukrajině zažil, se podělil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Základnu jsme si utvořili v Mykolajivu. Jde o jedno z měst nejvíce postižených válkou, je ale pod ukrajinskou kontrolou. Už přes devět měsíců čelí každý den vzdušným útokům a sedm měsíců je bez pitné vody, teče jen mořská či technická,“ řekl Kaizr.

Rovněž popsal, co ve městě denně prožíval: „Přijde poplach a zaslechnete sirény. V Mykolajivu se to stávalo několikrát denně. Zažili jsme i útok ruských raket, které dopadly na obytný dům, zemřelo tam sedm lidí. Velkou část obyvatel Mykolajivu ale ostřelování nechává chladnou. Už si na to zvykli.“

Se štábem se Kaizr také snažil cestovat do Chersonské oblasti, kterou Ukrajinci zhruba před týdnem osvobodili včetně stejnojmenného hlavního města. „Dostali jsme se do mnoha vesnic i přímo do Chersonu. Obce, které jsme míjeli, když jsme jeli do Snihurivky (východně od Mykolajivu, severně od Chersonu, pozn. red.), jsou smazané z mapy. Devadesát procent budov je poničených,“ zmínil reportér.

„Jsou to strašně tragické případy, když lidé najdou svůj dům úplně zničený. Pokud vůbec se do těchto míst nějaký život vrátí, bude to trvat dlouhé měsíce,“ dodal Kaizr. Lidé, kteří přišli o svá obydlí, se snaží najít útočiště na západě země. Situace je však pro mnoho z nich mimořádně složitá.

Pomoc ukrajinské rodině

Kaizr se i proto rozhodl finančně pomoci dvěma ženám a třem dětem, které pobývaly v Ivanofrankivské oblasti. „Plakaly, protože měly pocit, že neochrání své děti a že budou mrznout. Nemohli jsme je v tom nechat, a tak jsme alespoň nějaké dřevo pořídili sami,“ uvedl tehdy reportér.

Když reportáž viděli kolegové ze CNN Prima NEWS, během několika hodin poslali přes 10 tisíc korun. Za to si rodina mohla pořídit asi čtyři kubíky dřeva, tedy teplo na zhruba měsíc a půl. Jenže případů, kdy lidé bez domova nemají jak zaplatit ani potraviny či vodu, je na Ukrajině mnoho.

Rusko páchá zvěrstva

„Deset milionů Ukrajinců je bez pravidelných dodávek elektřiny, teplé vody či tepla. Jsou často odkázáni na to, co mají od státu, tedy pět tisíc hřiven (asi 3 200 korun) na měsíc, z toho pak musí zaplatit úplně všechno. Ceny jsou přitom srovnatelné s těmi českými,“ zmínil Kaizr. Rusové už zničili zhruba 40 procent energetické infrastruktury na Ukrajině. Kyjev i západní země označují ruský záměr trýznit civilní obyvatelstvo za teror.

Kromě ostřelování kritické infrastruktury a civilních cílů páchá Rusko na Ukrajině i další zločiny. „Točili jsme příběh 70letého muže, který bydlel severně od Kyjeva. Každý den po osvobození vzal lopatu a šel hledat svého syna, kterého zavraždili ruští okupanti. Pročesával lesy, nakonec syna našel mrtvého. Víme stoprocentně o příbězích, kdy Rusové odvedli ukrajinské muže, nechali je vyhloubit zákop a pak je zastřelili. Je mnoho ruských válečných zločinů, které jsou verifikované, včetně znásilněných žen,“ dodal Kaizr.

Celý rozhovor s reportérem CNN Prima NEWS, který se právě vrátil z válkou postižené Ukrajiny, naleznete v úvodním videu. Poslechnout si ho můžete i jako podcast:

Tagy: