Babiš je lídr, Fiala napravuje nezodpovědné kroky, hodnotí osobnosti. Kdo uspěje v debatě?

Andrej Babiš a Petr Fiala

Sledujte Partii s Fialou a Babišem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) je svým životním příběhem lídr a současný předseda vlády Petr Fiala zase našel politickou odvahu k předložení důchodové reformy. Tak hodnotí osobnosti české politiky oba státníky před tím, než se poprvé v tomto volebním období střetnou v televizním duelu. Na televizi Prima a CNN Prima NEWS vám dlouho očekávanou debatu nabídneme v Partii Terezie Tománkové v neděli 4. června od 11 hodin.

Paroubek ke schopnosti řídit vládu

Bývalý premiér Jiří Paroubek měl ve svém srovnání obou státníků jasno. „Babiš je svým životním příběhem lídr. Je to člověk, který je zvyklý řídit a vést velké kolektivy lidí. Andrej Babiš rozuměl například ekonomické problematice mnohem hlouběji než Petr Fiala,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nevím, jakým směrem se chce ANO ubírat, řekla Charanzová. Kandidaturu stále zvažuje

Naopak k současnému premiérovi byl velmi kriticky. „Petr Fiala rozhodně není schopen vedení lidí. Je to spíše komunikátor, což by možná stačilo v době před krizí, ve které jsme permanentně již tři roky počínaje covidem přes válku na Ukrajině. Teď je v nejhorším okamžiku své kariéry, kdy přichází s balíčkem opatření, které budou nepopulární a jsou připraveny chaoticky,“ popsala někdejší výrazná osobnost české politiky.

Svoboda k zahraniční politice

K tomu, jak se oba premiéři dokázali vypořádat s vnějšími vztahy, hovořil bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Andrej Babiš měl velkou snahu být viditelný a aktivní na evropské scéně a nakonec se vždy dohodl, přestože se na domácí scéně snažil působit, že proti krokům Evropské unie brojí,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

Současný předseda vlády je podle něj mnohem více konsenzuálním politikem. „Petr Fiala je velký zastánce evropské integrace a spíše sleduje hlavní kurz dění, než aby za každou cenu chtěl zaujmout na politické scéně,“ podotknul.

Fischer k rozpočtové politice

K rozpočtové politice vlád obou premiérů pro CNN Prima NEWS hovořil bývalý předseda vlády a ministr financí Jan Fischer. „Vláda Andreje Babiše byla obdobím nebývalé výdajové expanze, narůstání rozpočtového schodku a systematického nalévání peněz do rozpočtů. Objektivně musíme říct, že to byla vláda, která čelila covidu a ten si vyžádal další výdaje ze strany státu. Některé analýzy ukazují, že možná jen třetina výdajů navíc šla opravdu na řešení covidu a jeho důsledků. Byla to rozpočtová nezodpovědnost a výdajová rozpustilost,“ řekl.

„Příkladem populistické politiky bylo přidání jednorázové pětitisícovky každému důchodci bez ohledu na jeho sociální postavení. Neobstojí ani argument, že patříme k nejméně zadluženým státům v EU, pokud jde o podíl dluhu na HDP. Byla to tehdy pravda, ale dynamika zadlužování je dnes v důsledku Babišovy vlády jedna z nejvyšších,“ doplnil.

Současný kabinet proto podle něj neměl jednoduchou výchozí pozici. „Fialově vládě nezbývalo nic jiného, než se deklarovat jako vláda rozpočtové odpovědnosti a tento vývoj dále netolerovat a zastavit. Měla to ale zase s ohledem na zevní faktory složité kvůli ruské agresi na Ukrajinu. Vyžadovalo to řešení ukrajinských uprchlíků, solidaritu a pomoc. Méně v pořádku ale je, že Fialova vláda nesmírně dlouho vyčkávala s přípravou ozdravného balíčku. Nevím, na co čekala,“ sdělil.

Kritice se nevyhnula ani samotná opatření. „U samotného balíčku či snížení valorizace penzí bych uvítal větší konzistenci, lepší komunikaci a hlavně větší koncepčnost v opatřeních, aby si vláda ujasnila, zda chce levný stát a nízké daně, nebo drahý, sociální stát a potom vyšší daně,“ vysvětlil Fischer.

Cikrt ke zdravotnictví

Velké téma bylo kvůli covidové pandemii v posledních letech zdravotnictví. „U Babiše bych jako plus vnímal, že vložil v době covidu velké peníze do zdravotnictví, které ho stabilizovaly v těžké situaci, kdy klesaly výkony a zvýšily se náklady. Z této razantní změny žije zdravotnictví dodnes. Jako negativum vidím, že vnášel chaos svými unáhlenými hnutími mysli, čímž komplikoval práci ministru zdravotnictví,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.

Úplně jiný přístup podle něj zvolil právě Babišův nástupce. „Pozitivním u Fialy je, že nechal ministra pracovat. Negativní však je, že to nechává až moc být. Ministry nijak neúkoluje, nevytváří tlak, aby se něco pohnulo či zlepšilo. Byl málo aktivní, zatímco Babiš byl až příliš hyperaktivní,“ popsal Cikrt.

Nerudová k důchodové reformě

Velké téma posledních dvou volebních období je důchodová reforma. A kdy jiný by se měl k přístupu obou premiéru vyjadřovat, než bývalá předsedkyně komise pro spravedlivé důchody a neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

„Byla jsem předsedkyní pro spravedlivé důchody ve vládě Andreje Babiše a musím říct, že hnutí ANO to od počátku nepodporovalo. Co vzešlo z komise a mělo podporu napříč politickým spektrem, tak Babiš nikdy nepředložil jako vládní návrh, protože to vzniklo z pera tehdy sociálně demokratické ministryně Jany Maláčové, nikoliv z pera ministra hnutí ANO. Jediné, co z toho vzešlo, byla pětistovka výchovného,“ uvedla pro CNN prima NEWS.

„Co se týká dnešní důchodové reformy, tak musím říct, že návrh podporuji. Obsahuje spoustu věcí, které připravila má komise. Pevně věřím, že na rozdíl od kabinetu Andreje Babiše, to bude posláno do Poslanecké sněmovny jako vládní návrh. Obsahuje to také opatření, která řeší udržitelnost. Je potřeba dát vládě velký kredit, že je důchodová reforma na světě a bude předložena jako vládní návrh. Mrzí mě však, že součástí není zásadní reforma třetího pilíře, protože bez toho nebude systém fungovat,“ doplnila k Fialovi.

Tagy: