Demagog jak z Výmarské republiky. Pirát Michálek se tvrdě pustil do Babiše

Partie Terezie Tománkové: Poslanci Jakub Michálek (Piráti) a Karel Haas (ODS)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 10.9.2023

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek se v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS tvrdě opřel do předsedy ANO Andreje Babiše. V souvislosti s jeho proslovem ve Sněmovně se Michálkovi prý vybavila myšlenka na německou meziválečnou Výmarskou republiku zničenou „různými demagogy“. Babiše tak nepřímo přirovnal k nacistickým politikům. Poslanec Martin Kolovratník (ANO) naopak projev svého stranického šéfa hájil. Podle něj se objevila spousta pozitivních reakcí.

Druhé čtení návrhu vládního konsolidačního balíčku provázely bouřlivé hádky ve Sněmovně. Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš řečnil šest hodin a chování koalice označil za totalitní. „Andrej Babiš je rizikem nejenom pro kvalitu diskuze, kterou jako politici vedeme, ale je nepochybně rizikem i pro to, jak se má Česká republika dál vyvíjet,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a expremiérův projev označil za slovní salát.

„To je člověk, který snižuje úroveň české politiky i parlamentní diskuze na úroveň hospody čtvrté cenové skupiny. Šestihodinový projev často postrádal hlavu a patu. Jeho přepisy se čtenáři i voliči baví, protože opravdu vůbec nedávají smysl,“ popsal Kupka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda se drží u koryt jako klíště, Pavel nemá mlčet. Okamura zkritizoval i „okrádací“ balíček

Poslanec Jakub Michálek (Piráti) řekl, že Babišovo vystoupení a označení pětikoalice za „totalitní“ přesáhlo únosnou míru. „Nezastírám, že jsem vzpomínal na historické věci typu Výmarská republika, jak byla zničena různými demagogy. Exaltované projevy ve snaze vybudit nějaké masové šílenství přesáhly rozumnou míru, do už Sněmovny nepatří,“ sdělil Michálek.

Michálek tím zjevně narážel na vzestup Hitlerovy NSDAP v době německé Výmarské republiky, tedy v letech 1918-1933. Výmarská republika je historiky považována za příklad slabosti státu právě proto, že v roce 1933 poměrně snadno umožnila převzetí moci nacisty.

Babišův proslov ale hájil poslanec Martin Kolovratník (ANO). „Dostali jsme mnoho pozitivních reakcí od našich voličů. Andrej Babiš opravdu řekl od plic, to, co oni cítí,“ sdělil Kolovratník. S označením koalice za novou totalitu prý souhlasí. „Jsme umlčováni ve Sněmovně, nemůžeme mluvit,“ řekl poslanec a dodal, že se mu projev líbil. „To přece nemůže nikdo kritizovat, vzpomeňme na vystoupení pánů Paroubka a i Kalouska ve Sněmovně,“ míní Kolovratník.

Podle poslankyně Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) nejde o novou, nýbrž o jinou totalitu. „Shrňme si, jak vypadá naše politická scéna. Pětikoalice má většinu v Poslanecké sněmovně, jak v dolní, tak horní komoře, má spřízněného prezidenta a Ústavní soud,“ uvedla Pokorná Jermanová a dodala, že jsou porušovány demokratické principy.

Republikánský radikalismus

S označením „nová totalita“ souhlasí i poslankyně SPD Karla Maříková. „Pokud někomu nařizujete, co má říkat, jak dlouho to má říkat, už to nemá nic společného s demokracií,“ řekla Maříková a obvinila pětikoalici, že se „prolhala k vítězství do Poslanecké sněmovny“. „Slibovali jste, že nebudete zvyšovat daně a věk odchodu do důchodu. Před rokem ministr kultury vykládal, že nebudete zvyšovat koncesionářské poplatky. A co tady teď máme? Prostě lžete od rána do večera,“ uvedla Maříková.

Podle Michálka se začíná projevovat něco jako americký republikánský radikalismus. „Vytvořil se v devadesátých letech následně jej převzali orbánovci v Maďarsku, teď ho přebírají Slováci v rámci Ficovy politiky. Je to takovéto rozeštvávání skupin, extremistická rétorika, a dokonce popírání výsledků voleb,“ sdělil Michálek a dodal, že to vidíme i teď. Jaroslava Pokorná Jermanová totiž zdůraznila, že ve volbách získalo hnutí ANO nejvíce procent hlasů jako samostatný subjekt. „Kolegyně prohlašuje, že ANO vyhrálo volby. Asi si nevšimla volebních výsledků a stále trvá na svém. Hnutí ANO se nepřeneslo přes prohru ve volbách, nerespektuje základní demokratické principy,“ dodal Michálek.

Tagy: