Ruská vakcína Sputnik V má účinnost přes 91 procent. Podle studie zabírá i u seniorů

Účinnost ruské vakcíny Sputnik V proti COVID-19 ve třetí a poslední fázi klinických testů dosáhla 91,6 procenta. Uvádí to studie, kterou dnes vydal odborný časopis Lancet. Vakcína prokázala účinnost i u starších lidí, uvedla agentura Reuters. Během klinických testů nebyly zaznamenány smrtelné komplikace.

Třetí fáze klinických testů se zúčastnilo téměř 20 000 osob, z nichž tři čtvrtiny dostaly vakcínu. Od začátku testů se 16 naočkovaných lidí nakazilo koronavirem, v kontrolní skupině, která očkování nedostala, to bylo 62 osob. Při podání dvou dávek látky účinnost dosáhla 91,6 procenta. V testech se také prokázalo, že látka zabránila rozvoji středních a těžkých projevů nemoci COVID-19.

Přípravek prokázal účinnost 91,8 procenta i u lidí starších 60 let. Ti tvořili přes deset procent účastníků třetí fáze testů.

Během třetí fáze zemřeli čtyři účastníci, žádný z nich však na komplikace v souvislosti s očkováním. Podle studie nebyly zaznamenány těžké vedlejší účinky vakcíny.

Vědci v minulosti kritizovali malou transparentnost vývoje a testování vakcíny Sputnik V. Dnes vydaná studie to podle agentury Reuters částečně napravila. „Uvedené výsledky jsou jasné a vědecký základ očkování byl prokázán,“ uvedli v komentáři zveřejněném v časopise Lancet profesoři Ian Jones a Polly Royová.

Rusko začalo používat přípravek Sputnik V již v srpnu, ještě před koncem klinických testů, za což bylo kritizováno. Látku zaregistrovaly a koupily i některé zahraniční země, například Maďarsko či Argentina. Na konci ledna Rusko požádalo o schválení vakcíny Sputnik V v celé Evropské unii.

Vakcínu Sputnik V, pojmenovanou po slavné ruské družici, vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji. K očkování jsou zapotřebí dvě dávky. Na výrobě se podílí Ruský fond přímých investic (RDIF).

Tagy: