Bachaři byli hodní. Slíbili, že se budu mít jako v peřince, říká Balage o pobytu ve vazbě

Ota Balage

Ota Balage o hudebních začátcích, tříměsíčním pobytu ve vazbě i soukromém životě

Hudebník Ota Balage dostal do vínku ohromné věno, talent k muzice totiž zdědil po otcově linii. „Praděda, děda i táta byli hudebníci. Studovat muziku jsem musel,“ uvedl v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS. Na státní konzervatoř ho však nepřijali, a tak zamířil na hudební vojenskou konzervatoř. Jelikož nechtěl být vojákem z povolání, nechal se účelově zavřít.

S muzikou začínal Balage už ve druhé třídě. „Hrál jsem na piano a v šesté třídě jsme s Jirkou Křivkou založili kapelu Zikkurat. Hráli jsme tehdy doma v Malešicích s otevřenými okny. Těžký punk v té době,“ zavzpomínal.

Ve zkouškách na státní konzervatoř neuspěl. „Na klavír jsem nehrál nijak výjimečně. Pianisti, kteří byli vzati do prvního ročníku, vyhrávali různé hudební soutěže,“ vysvětlil Balage. Musel proto přemýšlet, co dál.

„Začal jsem se učit hře na klarinet a asi za půl roku jsem udělal přijímací zkoušky na hudební vojenskou konzervatoř. Za čtyři roky mě dotáhli k maturitě. Tam jsem se už opravdu stal studijním typem,“ popsal.

Spolu s maturitním vysvědčením absolventi dostávali také osmiletý závazek ke hře v Posádkové hudbě. „Tátovi jsem říkal, že na vojenskou konzervatoř půjdu, ale vojákem z povolání nebudu. Táta mě tehdy ujišťoval, že mě po maturitě vyplatí. Jenže oni to změnili. Honzu Neckáře tehdy ještě propustili, zaplatil za to dvacet tisíc,“ uvedl Balage.

V té době už měl kapelu Tango a chtěl se věnovat hlavně jí, a tak se nechal účelově zavřít do vazby. „Někdo mi poradil, že existuje paragraf o tom, že když něco poruším, vyhodí mě. Měl jsem dobrého vyšetřovatele a vše mířilo k tomu, že dostanu podmínku na půl roku. Jenže on onemocněl a přišel jiný. A ten mi pěkně zavařil,“ připomněl těžké časy.

Balage: Nechci stárnout a řešit starobu

„Dal mi paragraf opuštění posádky, což je něco, jako když zdrhneš z vojny,“ upřesnil hudebník. Očekával, že dostane pokutu, místo toho na něj uvalili vazbu. „Byl jsem tam tři měsíce. Psal jsem dopisy, ale oni je nikdy neodeslali. Naštěstí na mě byli bachař hodní, znali prý naši kapelu. Říkali mi, že se budu mít jako v peřince, ale já jim tvrdil, že jsem tu jen ve vazbě na podmínce. Oni tomu ale nevěřili, takže jsem se začal bát,“ doplnil Balage.

Z vazby mu nakonec pomohl advokát, kterého zařídil jeho otec. Před propuštěním však musel splnit podmínku. „Musel slíbit, že budu v Posádkové hudbě hrát, že miluji armádu, že budu se Sovětským svazem navěky a všechny tyhle blbosti. Tak jsem dostal podmínku na dva roky,“ uvedl muzikant. V Posádkové hudbě vydržel tři roky, poté šel na volnou nohu.

Po rozpadu rockové kapely Tango se stal spoluzakladatelem a zpěvákem ve skupinách Nová růže a BSP, v níž působil s Michalem Pavlíčkem a Kamilem Střihavkou. Je autorem scénické, filmové, televizní i reklamní hudby a stal se šéfdirigentem muzikálů Cats a Evita. Za svůj největší úspěch však považuje muzikál Jesus Christ Superstar. „Byl to největší úspěch, který jsem zažil. Hráli jsme od pondělí do neděle a měli jsme vyprodáno čtyři roky v kuse. To se tady nikomu ještě nepovedlo,“ uvedl v pořadu Povídej Balage.

Za pár týdnů známý hudebník oslaví své 60. narozeniny. Na otázku, čeho v životě chce ještě dosáhnout, odpověděl, že hlavně chce setrvat v tomhle stavu co nejdéle. „Nechci stárnou a řešit starobu a nechci opustit hudební branži,“ uzavřel Balage.

Ota Balage, vlastním jménem Ota Baláž, se v rozhovoru s Radkou Červinkovou v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS rozpovídal také o manželství a své sedmnáctileté milenceCelý rozhovor najdete v úvodním videu.

Tagy: