Bartoš: Mrzí mě vídat Dostála na protestech. Jeho pravdu používají ti, co hrozí šibenicí

Ivan Bartoš

K věci (210)

Když něco jako politik plácnu, tak nesu zodpovědnost. Těmito slovy zhodnotil šéf Pirátů Ivan Bartoš postoje svého spolustraníka Ondřeje Dostála, který se objevuje na protestních akcích proti vládním nařízením. „Ví, jak jsou jeho výroky interpretovány a používány. Jeho pravdu používají lidé, kteří hrozí, že ostatní pověsí. Je to asi problém integrity Ondřeje Dostála,“ podotkl Bartoš v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Dostál coby odborník na zdravotní právo již zhruba rok kritizuje vymáhání povinného očkování. Podle něj byla řada opatření (která se nyní ruší) zbytečná a protiprávní. „Se spoustou názorů Ondřeje Dostála souhlasím. Důležité ale je, že on ví, jak jsou jeho výroky interpretovány a používány. Byl členem vládního týmu a bezpochyby má obrovské znalosti v oblasti zdravotního práva, legislativy a ochrany práv pacientů,“ zdůraznil Bartoš.

Problém však přišel ve chvíli, kdy Dostál začal vstupovat do veřejného prostoru. „Když něco jako politik řeknu nebo plácnu, tak nesu zodpovědnost za to, jak je to interpretováno. Zda je mé vyjádření v souladu s politikou, kterou reprezentuji,“ vysvětlil Bartoš. Jenže Dostál se stále častěji objevuje na protestních akcích.

„I když jsem o své pravdě přesvědčen, tak bych se k lidem, kteří jiným vyhrožují šibenicí, a zvlášť na akcích, kde se promenáduje plejáda české neonacistické scény, prostě nepostavil. Dostál nekontroloval, kam míří jeho slova, jak jsou jeho slova vykládána,“ zdůraznil Bartoš.

Šibenice je signál agrese

„Když je tato pravda používána lidmi, kteří ostatním hrozí pověšením, je to asi problém integrity Ondřeje Dostála,“ řekl šéf Pirátů. Se zdravotním expertem se shoduje například na dobrovolnosti očkování, způsob reprezentace strany má však podle něj určité dopady. „Mluvil jsem s ním, pak následně rezignoval z vládního týmu,“ sdělil Bartoš. Dostál je podle něj „strůjcem vlastního štěstí“, šéfa Pirátů přitom mrzí, když ho vidí na zmíněných protivládních akcích na pódiu.

Bartoš dodal, že protesty, na něž demonstranti přicházejí se šibenicemi, jsou signálem agrese. „Šibenice jsem viděl i v roce 2015, kdy byla migrační krize. Některé postavy, které nyní stojí na náměstí, tam stály už tehdy. Někteří lidé se aktivizují oprávněně, neboť se jich to dotýká, jiní téma zneužívají k vlastní sebeprezentaci. Šibenice nejsou adekvátní nástroj k vyjádření názoru, je to signál agrese,“ dodal.

Tagy: