Bartoš po debatě skončil. Nebyl připravený na Babiše, který ho přeštěkal, tvrdí Pečinka

Ivan Bartoš

Speciál 360°: Hlas lidu 1.9.2021

Bartoš po první velké předvolební debatě na televizi CNN Prima NEWS skončil, napsal v komentáři Reflexu Bohumil Pečinka. Podle něj se ve středu večer hrála přesilovka tři proti jednomu – Ivan Bartoš, Jan Hamáček a Marian Jurečka proti Andreji Babišovi. CNN Prima NEWS pak komentátor vysvětlil, že šéf Pirátů na premiéra nebyl připravený, a podle něj tak propásl svou šanci v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny.

„První předvolební debata začala a Bartoš skončil,“ zní titulek komentáře Bohumila Pečinky. Podle něj se do šéfa Pirátů Ivana Bartoše očekával nadprůměrný výkon.

„Mohl tam excelovat, mohl to zvrátit, vyvolat zpětný chod, ještě to nějak jinak postavit, mohl ten prostor přemalovat a vrátit se na bílou trajektorii. Neměl špatný výkon, ale teď koalice jede na sestupné dráze a Bartoš potřeboval supervýkon, který nepředvedl,“ vysvětlil následně CNN Prima NEWS komentátor.

Na Babiše podle něj šéf Pirátů nebyl připravený. „Rozebíráme pořad, který je založený na improvizaci a na tom, že reagujete. Když jdete plavat do moře se žralokem, tak musíte být připravený. Čtyři dny ho měli jeho poradci připravovat na to, co přijde. Přesně věděl, jaký je formát debaty, že je tam nějaká minuta, kdy bude nasvícený jak při vyšetřování na gestapu, a pak mu světlo zhasnou. Měl vědět, že v tomto formátu pořadu může říct dvě, maximálně tři teze, základní volební hesla. Nic víc,“ zdůraznil Pečinka.

Babiš byl jako štěkna

Upozornil, že Bartoš „pořád hledal něco v papírech a nebyl schopen zhmotnit do nějakého sloganu to, co chce sdělit“. „Andrej Babiš sice působil dojmem hysterické ženské, takové štěkny, byl ukřičený, ale pořád si všichni zapamatovali jeho dvě základní sdělení. Jedno – komu všemu přidal a ještě přidá, a druhé – jestli přijdou k moci tito amatéři, kteří s ním byli v debatě, tak životní úroveň v Česku nebude pokračovat nebo je ohrožen sociální stát, který vytvořil,“ popsal svůj názor novinář.

Bartoš podle něj měl být připravený, že na něj premiér bude celou dobu křičet. „Sedí s ním čtyři roky v Poslanecké sněmovně, takže od něj mohl čekat, že mu bude pořád skákat do řeči, měl se s tím nějak vyrovnat, neměl apelovat na žádnou jeho slušnost. Zná ho čtyři roky, Bartoš není začátečník. Chce být budoucí premiér,“ upozornil s tím, že u šéfa Pirátů si lidé zapamatovali akorát, když se dovolával slušnosti nebo řekl, že nejsou v Agrofertu. „To je vše, ale to není sdělení,“ podotkl Pečinka.

„Blbý“ oblek a špatná kravata

Bartošovi však připočítal, že byl dobře oblečený. „V tom byl nejlepší,“ uznal komentátor. Babiš podle něj měl „blbý oblek a špatnou kravatu“.

Podle ankety na webu CNN Prima NEWS, kde hlasovali diváci a čtenáři, ale Ivan Bartoš debatu vyhrál. Získal 45 procent hlasů, premiér za ním „vlál“ s 30 procenty. Podle komentátora ale anketa nemá vypovídající hodnotu. „Na sítích se nepohybují Babišovi voliči. S QR kódy umí pracovat voliči Pirátů, to je jejich doména, moře, život,“ uvedl.

Bartoš propásl šanci

Bartoš podle něj propásl svou šanci. Nejen ale vystoupením v debatě, jeho údajný neúspěch měl vzniknout ze série. „Už zhruba od března se začal stylizovat do pozice nového budoucího premiéra. Dvakrát navštívil prezidenta Zemana a vyjednával s ním, potom dělal tiskovku před Matyášovou bránou na Mariánském náměstí, pak jel na Slovensko, kde se setkal s jejich premiérem, pak jel do Bruselu se představit, čili začal hrát budoucí premiérskou roli. Takové legitimizační tance,“ popsal Pečinka a pokračoval.

„V reakci na to se na něj upnula mediální pozornost, byl najednou nasvícen, a svou situaci nezvládl. Takže musí svými výkony dokazovat, že si premiérskou funkci zaslouží. Očekávají se od něj nadprůměrné výkony. Jsou na něj kladeny vyšší nároky než například na Hamáčka, který se se svou stranou zachraňuje,“ vysvětlil komentátor.

Může pomoct Rakušan

Koalici Pirátů a STAN podle něj může pomoct předseda STAN Vít Rakušan. Podle informací CNN Prima NEWS je v hnutí STAN několik politiků, kteří by si přáli, aby byl Vít Rakušan víc vidět. „Musíme zdůrazňovat, že máme dva lídry,“ řekl jeden z nejmenovaných členů STAN redakci. Koalice Pirátů a STAN se tak například rozhodla vyslat do předvolební debaty na ČT právě Rakušana.

Ten by podle Pečinky mohl nalákat středové voliče. „Ukázalo se, že spolupráce s Piráty je nešťastná, že se hlasy nesčítají, ale odečítají. Středoví voliči od koalice začali odcházet, protože se jim nelíbí program a vystupování Pirátů. A tak STAN chce odliv zastavit právě Rakušanem,“ vysvětlil novinář.

Šéf STAN podle něj ANO asi neporazí, ale zabrání úpadku koalice a situaci mírně stabilizuje. „Myslím, že volby ale stejně vyhraje Babiš a bude sestavovat vládu,“ podotkl Pečinka.

Tagy: