Bartošek: Nezodpovědným doporučuji, ať jdou na covidová oddělení a vidí lidi umírat

Jan Bartošek

PARTIE Terezie Tománkové 6.12.2020 2/2

Všem nezodpovědným lidem včetně hospodských bych doporučil, aby šli jako dobrovolníci na covidová oddělení, kde se umírá. Viděli by, s čím se musejí lékaři vypořádat, uvedl v pořadu Partie televize CNN Prima NEWS místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Dodal, že lidem rozumí, že šli na pivo, ale nechápe, proč opatření nejsou účinnější. Podle poslance Jiřího Dolejše (KSČM) lidé vládě nevěří.

V neděli rizikové skóre v systému PES stouplo na 64. Na sociálních sítích navíc kolují fotky a videa z hospod a center měst ukazující, že lidé nedodržují některá opatření. Nenosí roušky, shlukují se a tím mohou podpořit šíření koronaviru. „Mám rád příměry, na jaře jsem si říkal, že se situace zlepší, protože lidé dodržují nošení roušek, a já si myslel, že se z té krize dostaneme a budeme slavit nové Nagano. Vláda chaosu nás ale posunula do pralesní ligy,“ uvedl v pořadu Partie místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Zároveň poslal vzkaz všem, kteří opatření porušují. „Všem nezodpovědným lidem včetně hospodských bych doporučil, aby šli jako dobrovolníci na covidová oddělení, kde se umírá, a viděli, co musejí lidé v praxi řešit,“ navrhl s tím, že na jednu stranu lidem rozumí, že se těšili na setkání a pivo, na druhou stranu se ukazuje, že virus neodešel. „A zůstává otázka, proč vláda nebyla účinnější v preventivním opatření,“ upozornil.

S tím souhlasil poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) a zdůraznil, že je potřeba, aby opatření měla logiku. Podle něj například zavírací doba ve 22 hodin způsobuje, že se poté všichni lidé najednou nahrnou do MHD, kde se koronavirus může šířit. „V zahraničí třeba ve 22:00 už nikdo nový do hospody nemůže přijít, ale stávající zákazníci ji mohou opustit do půlnoci, pak se lidé v městských dopravách vystřídají,“ navrhl Ferjenčík.

Šmarda: Podobný faul jako v srpnu se už nemůže stát

Podle poslance Jiřího Dolejše (KSČM) problém společnosti je, že část lidí nevěří vládě a je masírována méně důvěryhodnými médii. „Součástí reality je, že vir nejde zastavit a řízení vlády musí být včasné. Na jaře jsme se prsili, že jsme ,best in covid‘ a obávám se, že v současné době by chytrá karanténa a testování měly být cílené,“ navrhl v Partii.

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda si myslí, že se komunikace vlády zlepšuje, a to i díky protiepidemickému systému PES. „Okamžitě víme, co znamená čtvrtý stupeň. Podobný faul jako v srpnu se už nemůže stát. Lidé se ale k trasování nehlásí dobrovolně, protože si nemohou dovolit přijít na 10 nebo 14 dní o 40 procent příjmů,“ podotkl.

Ferjenčík upozornil, že vláda se zlepšila, ale nevyřešila dopad opatření na lidi, které postihuje likvidačním způsobem, že malé obchody a OSVČ jsou markantně postiženy.

Zároveň se zástupci stran shodli, že nemohou být jen trestáni neposlušní lidé, kteří nedodržují opatření, ale občané musí být i pozitivně motivováni, aby je dodržovali. „Já bych spíš očekával pozitivní motivaci podniků, které dodržují opatření. Třeba testy zdarma pro váš podnik nebo snížení DPH v tomto sektoru. Musí být pozitivní motivace, ne jen vyhrožovat policií,“ navrhl Ferjenčík.

Tagy: