Bartošek: Ruští vojáci se chovají jako barbaři, Putin chce do války zatáhnout celý svět

Jan Bartošek

K věci (318)

Ruští vojáci na Ukrajině zabíjí i civilisty, chovají se jako naprostí barbaři. Ti, kteří se takových násilností dopouštějí, patří před Mezinárodní soud pro lidská práva v Haagu. Je o tom přesvědčen místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Ve vysílání pořadu K věci na CNN Prima NEWS kromě toho poznamenal, že ruský prezident Vladimir Putin stupňováním útoků i na civilní cíle provokuje Západ a chce svět zatáhnout do mnohem větší války.

„Ruská armáda se chová jako naprostí barbaři. To, co předvádí... Všichni patří před soud do Haagu,“ komentoval Bartošek ruské letecké útoky, bombardování i střelbu zaměřenou na ukrajinské civilní obyvatelstvo. Mimo jiné na nemocnice nebo divadlo, kde se ukrývaly ženy s dětmi.

Jako jeden z důvodů, proč se tak Putin chová, vidí snahu vyprovokovat západní mocnosti. „Rusko a Putin provokuje, čeká a chce svět zatáhnout do mnohem většího konfliktu,“ míní místopředseda Sněmovny. Jako argument uvedl příklad pádu dronu sovětské výroby v Záhřebu nebo narušení švédského vzdušného prostoru ruskými stíhačkami.

Státy Evropské unie či Severoatlantické aliance (NATO), které konflikt na Ukrajině sledují a posílají pomoc Ukrajincům, ať už zdravotnickou či vojenskou, se podle něj nesmí nechat do válečného střetu s Ruskem vtáhnout. Například zřízení bezletové zóny nad Ukrajinou, po čemž volá tamní prezident Volodymyr Zelenskyj, by právě proto bylo podle Bartoška „velmi komplikovaně vymahatelné“.

Šéf lidoveckých poslanců dodal, že Putin se v konfliktu chová hrozně. „V Putinově hlavě se musí dít něco strašného. Vraždění civilistů nemůže nařídit normální člověk,“ říká místopředseda dolní komory českého Parlamentu. Kromě toho tak Putin dává najevo, že mu na životech nezáleží. A to ani na těch ruských. „Putin nahnal syny ruských matek do mlýnku na maso na Ukrajině. Na životech běžných Rusů mu nezáleží,“ pokračoval Bartošek.

Ruské matky se dozví, že Putin nechal zabít jejich syny

Podle něj má už nyní Rusko na Ukrajině obrovské lidské i materiální ztráty. Ty by podle něj mohly proti Putinovi postavit jeho vlastní národ. „Až se to dozví ruské matky, že Putin nechal zabít jejich syny, že nechal zabít otce od jejich dětí, tak se zvedne obrovská vlna odporu,“ zmínil v pořadu K věci lidovecký politik s dovětkem, že Rusku mimo jiné začínají docházet i základní potraviny.

Řešení tak podle Bartoška mají v rukách i samotní Rusové, kteří jsou však podle jeho slov „masírováni lží ze strany ruské televize“. „Jestliže Německo dokázalo projít procesem denacifikace a touhy po usmíření po 2. světové válce, tak ta možnost je i v případě ruské společnosti,“ dodal Bartošek v pořadu K věci.

Budeme v budoucnu posilovat hranice NATO?

Prohlubovat se bude podle Bartoška kvůli konfliktu nejen bída na Ukrajině, ale také v samotném Rusku. „Už teď vidíme, že je (Rusko) technologicky zaostalé a ten propad bude pokračovat. To je konečný důsledek. Nakonec to odnesou běžní Rusové,“ zmínil místopředseda Poslanecké sněmovny.

Velmi kladně hodnotí české zapojení v posilování přítomnosti NATO na Slovensku. Do sousední země má zamířit zhruba 650 českých vojáků. „Je to dobrá zpráva pro nás všechny. Je potřeba počítat s tím, že i do budoucna budeme muset posilovat naši vojenskou přítomnost na východním křídle NATO. Nejenom na Slovensku, ale i v pobaltských zemích,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: