Vláda asi nepočítá s plošným očkováním. Jinak by polní nemocnici nerušila, tvrdí Baxa

PARTIE Terezie Tománkové 31.1.2021

Co se zrušenou polní nemocnicí v pražských Letňanech? Místopředseda ODS a primátor Plzně Martin Baxa navrhnul, aby se namísto vyklizení stalo z areálu velké očkovací centrum. Prohlásil to v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Podle poslance vládního hnutí ANO Jana Řehounka je však problém v tom, že stát za pronájem pozemku platí měsíčně miliony korun.

Baxa v Partii poukázal na brněnskou polní nemocnici, která stejně jako ta pražská vznikla kvůli rostoucím počtům hospitalizovaných pacientů s covidem. „Když se nemocnice udržely, změnil se areál na místo, kde se plošně testovalo, což se vládě také nikdy nepovedlo zajistit. Brno a kraj nyní navrhly, aby se z areálu stalo velké očkovací centrum,“ řekl Baxa ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vláda rozhodla o rozebrání letňanské polní nemocnice, jejíž fungování vyšlo na desítky milionů korun, ale nikdy v ní nebyl nikdo hospitalizován a zůstala tak nevyužita, do konce února. „Přece tyto areály jsou naprosto ideální pro to, aby se v krátkém čase naočkovalo co nejvíce lidí,“ řekl Baxa a dodal, že kromě Brna se podobný projekt chystá i v Plzni, kde je primátorem.

Samotné zrušení polní nemocnice může podle Baxy vypovídat o tom, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a potažmo i celá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) nevěří, že se někdy podaří pro Česko získat takové množství vakcín, že se bude moci plošně očkovat. „Pro mě je to pražské zrušení varováním, že se nemusí postavit velké prostory pro očkování. Letňany ukazují, že s tím vláda asi nepočítá,“ uvedl Baxa v pořadu Partie Terezie Tománkové.

Placení pronájmu i špatná dostupnost

Poslanec vládního hnutí ANO Jan Řehounek vidí hlavní problém v penězích. Za pronájem pozemku i areálu v Letňanech totiž stát do konce ledna zaplatil miliardáři Pavlu Sehnalovi 51 milionů korun bez DPH. Pokud by pronájem pokračoval do konce února, částka by se mohla vyšplhat ještě o zhruba 14 milionů. „Výstaviště v Brně (kde byla původní polní nemocnice vystavěna, pozn. red.) je městské,“ zdůraznil Řehounek hlavní rozdíl oproti pražskému případu.

Další hosté nedělní Partie Terezie Tománkové, předseda SPD Tomio Okamura a šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, zase upozornili, že do areálu v Letňanech by se většina obyvatel Prahy špatně dostávala. „Letňany jsou hůře (dopravně) dostupné, ale bylo by potřeba očkovací centrum, které by ulehčilo nemocnicím,“ dodal Kováčik.

Plaga: Zmařená investice, ale udělali jsme správně

O polní nemocnici v Letňanech se v Partii bavili i další hosté – ministr školství Robert Plaga (za ANO) a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Plaga rozhodnutí vystavět nemocnici i přes milionové výdaje hájil, v době výstavby podle něj nebylo jasné, zda nemocnice zvládnou nápor pacientů. Zároveň ale připustil, že její pronájem mohl působit jako vyhazování peněz. „Ano, takto to vypadá jako zmařená investice. Druhá věc je, že to byl nouzový systém. Zaplať pánbůh, že nebude potřeba,“ oddychl si ministr školství.

Podle Rakušana ale opozice už v době, kdy se polní nemocnice stavěla, upozorňovala, že ji nebude mít kdo obsluhovat, protože není dostatek zdravotníků. Největší vinu podle něj za špatnou logistiku nese premiér Andrej Babiš (ANO). „Jako opozice jsme upozorňovali, že je potřeba zvládnout vše logisticky. Pokud si to na sebe vezme pan premiér a za měsíc se k tomu nehlásí, tak logistika opravdu nefunguje,“ kritizoval předseda STAN.

Tagy: