Benátky jsou opět pod vodou. Zábrany proti povodním se zvedly příliš pozdě

Žena u Náměstí svatého Marka v zatopených Benátkách.

Benátky jsou opět pod vodou

Benátky jsou, jako každý rok touto dobou, znovu pod vodou. Voda z moře již zaplavila ulice a omílá zdi světoznámých památek. Město přitom již má bariéry, které mají povodním zabránit. Ty se však zvedly příliš pozdě.

Protipovodňové zábrany jsou nastaveny tak, aby se zvedly v okamžiku, kdy předpověď ohlásí, že hladina vody bude vyšší než 130 centimetrů. Nynější předpověď původně počítala se 122 centimetry vody, ale v úterý se zvedla na 138 centimetrů. Město tak nedokázalo zábrany zvednou včas a do slavného města se znovu dostala voda.

Podobně jako každý rok tak mořská voda omílá zdi Baziliky svatého Marka, Dóžecího paláce a dalších věhlasných architektonických památek. Zaplaveno je náměstí Svatého Marka a benátské ulice.

O protipovodňový systém se stará v Benátkách Cinzia Zinconeová. Ta se v rozhovoru pro deník Corriere della Veneto za pozdní spuštění zábran omlouvala. „Předpověď se změnila kvůli větru, což je nejvíce variabilní element,“ řekla deníku Zinconeová a taktéž se hájila původním zněním předpovědi, podle které neměla hladina přesáhnout 130 centimetrů.

Samotný protipovodňový systém se v Benátkách začal budovat již před 17 lety, ale kvůli sporům s ekology či korupčním aférám se výstavba protáhla.

Tagy:
povodeň Itálie povodně Benátky protipovodňový systém koronavirus fotogalerie Bazilika svatého Marka Marek Evangelista Dóžecí palác Náměstí svatého Marka