Zničené silnice nebo protržené mosty. Bouře Alex řádí ve Francii a Itálii

V jižní Francii a severozápadní Itálii se už od pátku potýkají s bouří Alex, kvůli které je řada měst a vesnic pod vodou. Protrhly se také břehy řek a silné proudy dokonce urvaly i části silnic. Kvůli přírodnímu živlu, který se pomalu sune do Německa, zemřel minimálně jeden člověk a na dvacet dalších je nezvěstných.

„Je to nejhorší povodeň, kterou jsem kdy zažil,“ uvedl pro britskou televizní stanici BBC starosta jihofrancouzského města Nice Chistian Estrosi. Ve městě byly uzavřeny všechny pláže a lidem starosta a ostatní komunální politici doporučili, aby co nejvíce zůstávali doma. „Silnice a asi 100 domů bylo smeteno nebo částečně zničeno,“ dodal Estrosi.

V jiném francouzském městě, Bretani, naměřili meteorologové vítr o rychlosti přesahující 180 km/h. Celkově ve státě prezidenta Emmanuela Macrona pohřešují osm osob. Meteorologická agentura Météo-France uvedla, že v některých částech země napršelo za jediný den až 45 centimetrů vody, což jsou v běžné situaci čísla odpovídající čtyřem měsícům.

Jedinou prokázanou obětí je prozatím italský hasič, který zahynul v údolí Aosta nedaleko hranic se Švýcarskem. Dalších jedenáct lidí v Itálii je údajné nezvěstných. Voda zde strhla už několik mostů a silnic. Jindy ohrožené Benátky zachránil před touto pohromou nedávno instalovaný protipovodňový systém.

Bouře zasáhla Portugalsko, Anglii i Německo

V Piemontu bylo, hlavně kvůli zatopeným silnicím, několik vesnic odříznuto od okolní civilizace. Tamní úředníci popsali situaci jako „extrémně kritickou“. Na místo byly vyslány stovky humanitárních pracovníků. Bouře zasáhla i oblasti Lombardie a Ligurie.

Bouře Alex už také přešla přes Portugalsko a Anglii a postupuje směr Německo, kde by ale podle odborníků měla mít mírnější průběh. Ovlivní i počasí v Česku, protože k nám díky ní proudí teplý vzduch, teploty by tak měly dosáhnout až pětadvaceti stupňů Celsia.

Tagy: