Berbr je pryč, uzdravme prostředí. Šmicer a další začínají fotbalovou revoluci

Vladimír Šmicer je jednou z hlavních tváří iniciativy Fotbalová revoluce

INTERVIEW 13.11.2020

Poté, co byl v souvislosti s korupční kauzou zatčen bývalý místopředseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Roman Berbr, se začalo nahlas mluvit o tom, že tuzemský fotbal potřebuje očistit. K tomu má dopomoct nová iniciativa Fotbalová revoluce neboli Fevoluce, za kterou stojí někdejší výteční hráči v čele s Vladimírem Šmicerem. „Přál bych si, aby se všichni fotbaloví činovníci pokusili o změnu prostředí, aby nám fotbal dělal radost. Máme jedinečnou příležitost,“ řekl vítěz Ligy mistrů z roku 2005.

Fotbalová revoluce si klade za cíl „ozdravit“ české prostředí. Hlavním ze smyslů iniciativy je také vyburcovat co nejvíce lidí pohybujících se ve fotbale, aby se na celkovém zlepšení podíleli.

Vedoucím projektu Fevoluce je Ondřej Lípa, myšlenku podporují fotbalové legendy jako Vladimír Šmicer, Milan Baroš, Tomáš Sivok nebo Jan Koller.

Impulzem je takřka měsíc stará událost. V pátek 16. října byli policií zadrženi Roman Berbr a další fotbaloví činovníci kvůli ovlivňování výsledků zápasů. O několik dní později dlouhodobě kritizovaný Berbr rezignoval na svoji funkci místopředsedy FAČR, skončila také komise rozhodčích.

Kauza způsobila vlnu reakcí, které shodně hovořily o tom, že konec jednoho člověka nic nezmění. Je potřeba začít odspodu v okresních a krajských přeborech. „Víme, že prostředí není dobré na všech úrovních. Přál bych si, aby se všichni fotbaloví činovníci pokusili o změnu prostředí, aby nám fotbal dělal radost. Máme jedinečnou příležitost,“ řekl Šmicer na tiskové konferenci uspořádané ke vzniku Fevoluce.

„FAČR za dobu od zatčení Berbra vydala snad jen jedno prohlášení. Iniciativa vznikla kvůli tomu, že se nic nedělo. Suplujeme de facto práci svazu. Snažíme se očistit fotbal od morálního bahna. Máme v úmyslu dělat fotbal bez úplatků. Lidé zvenčí se občas smějí tomu, jak to tady fungovalo,“ dodal Šmicer, který patří mezi kandidáty na post předsedy fotbalového svazu.

Jsou potřeba lidé s vysokým morálním kreditem

Jednou z tváří Fevoluce je také bývalý generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, který svoji pozici v asociaci dobrovolně opustil v roce 2018. „Projekt má informovat veřejné prostředí. Mnoho členů fotbalové rodiny nám píše a volá, že by chtěli pomoct očistit fotbal a přiložit ruku k dílu. Ale zkrátka neví jak. Proto jsme s kolegy šli do této iniciativy,“ konstatoval Řepka.

„Lidé se musí ptát nejen na to, jak to funguje v klubu, ale také na to, jestli předseda okresního svazu reprezentuje daný okres správným způsobem,“ doplnil Řepka.

K výzvě se rovněž připojil Antonín Barák starší, jeden z největších tuzemských odborníků na výchovu mladých hráčů. „Cílíme i na aktivaci lidí, kteří z fotbalového prostředí odešli. Dělali to dobře a s láskou, jenže pochopili, že pro jejich úmysl není v danou chvíli pochopení a příležitost. Spousta osob byla pošlapána a umlčena. Tito lidé neměli možnost svůj potenciál využít. Chceme, aby lidé na okresech a krajích začali být aktivní – hovořili spolu a setkávali se. Měli by pak vybrat někoho, kdo má především důvěryhodnost a vysoký morální kredit,“ uvedl Barák.

Ten dále řekl, že fotbal byl mnoha lidmi pošpiněn, a proto je důležité, aby se prostředí postupně narovnávalo. „Nechceme, aby za námi chodili rodiče s tím, že fotbal mají rádi, ale nechtějí, aby ho jejich děti z určitých důvodů hrály. Společnost problém vnímá intenzivně velmi dlouhou dobu,“ doplnil.

Podle Ondřeje Lípy, který je vedoucím projektu, nemá Fevoluce odstraňovat a kastovat lidi ve fotbale. „Slovem ,změna‘ myslíme změnu přístupu. Abychom uvažovali o tom, v jakém prostředí fungujeme, a plně si uvědomovali, co děláme."

Tagy: