Putin a spol. jsou bestie. Znám pravdu o potopení křižníku Moskva, tvrdí otec vojáka

Dmitrij Škrebec se svým synem Jegorem, který zemřel na křižníku Moskva.

Úspěch Ukrajiny, nebo promyšlený krok Ruska? Potopení chlouby Kremlu – křižníku Moskva – nadále provází řada nejasností. Otec jednoho z padlých vojáků tvrdí, že zná pravdu. Dmitrij Škrebec uvedl, že Rusko loď potopilo záměrně, aby se zbavilo stop. Konkrétně těch, že se Ukrajině podařilo křižník zasáhnout. Otec 20letého vojáka nyní požaduje spravedlnost. Moskva totiž měla jít ke dnu i s přeživšími vojáky, včetně syna Jegora.

14. dubna přišla ruské armáda o svou chloubu a vlajkovou loď Černomořské flotily. Ukrajina s největší pravděpodobností použila střely Neptun, které křižník Moskva zasáhly. Jenže právě to podle 43letého Škrebce bylo důvodem, kvůli kterému se Kreml rozhodl loď odtáhnout dál na jih a potopit ji – chtěl zakrýt katastrofální selhání. Oficiálně Rusko hlásí jednoho padlého. Otázkou však zůstává, kam zmizely desítky až stovky dalších vojáků.

„Chcete vědět, proč z Moskvy nepřežili žádní těžce zranění? Protože je potopili spolu s křižníkem. Nemohli loď odtáhnout do Sevastopolu, protože by si všichni uvědomili, co se stalo, a tak ji přes noc z 13. na 14. dubna odtáhli dál na jih a potopili. To je holá pravda. Děsivá, strašná pravda, a já to dokážu,“ prohlásil Jegorův otec. Vysoce postavené státníky, včetně Putina, označil za bestie: „Podívejte se na ty strašné bestie, které máme jako autority.“

Informaci o potopení křižníku zveřejňuje právě kvůli svému synovi, který byl na palubě, když se jej vedení Kremlu rozhodlo zbavit. Nyní Škrebec vede samostatnou kampaň, aby dosáhl spravedlnosti a nehodlá se nechat zastrašit. O to už se podle něj pokusily ruské bezpečnostní služby. Prý ho vyslýchaly a vyhrožovaly mu. Navíc tvrdily, že měl hrozit bombovým útokem. To ale popřel, píše web Daily Mail.

„Stydím se i za ty seriózní, chytré a opravdu slušné agenty, kteří mě museli navštívit kvůli Kremlem vymyšlené lži,“ pokračoval. Prohlásil, že z křižníků důstojníci utekli jako krysy. „Nepodnikli žádnou záchranou akci. Mladí námořníci, pěšáci a branci tam zůstali opuštění,“ zdůraznil. Právě k brancům patřil jeho 20letý syn. Putinovi neodpustí, že ho do války vyslal, byť slibovat, že na Ukrajinu odvedence posílat nebude.

Šéfa Kremlu tak označuje za lháře. „Putin se za to musí osobně zodpovídat. Je zvyklý lhát. Mohu se nazvat vlastencem ve zdravém slova smyslu. Nechápu, proč všichni mlčí. Ztratili jsme vlajkovou loď, přišli o své lidi. A oni dělají, jako by se nic nestalo,“ uzavřel.

Tagy: