Vláda kauzu Starostů ustojí – potřebuje je. Situace by mohli využít Piráti, míní politolog

Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) kauzu s nekalým hospodařením pražského dopravního podniku ustojí. Konstatoval to komentátor Petr Kolář s tím, že koalice Spolu hnutí STAN a jeho 33 poslanců k vládnutí potřebuje. Ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS dále upozornil, že pokud by stejné problémy museli řešit Piráti, kteří mají jen čtyři poslance, už by ve vládě možná nebyli. O pevné pozici ministerského kabinetu jako celku je přesvědčen rovněž politolog Daniel Šárovec. Ten se zároveň domnívá, že se nynější situace pokusí využít i Piráti.

Podle Koláře nebude mít kauza Starostů na vládu žádný vliv. „STAN má 33 poslanců, bez nich by se koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) neobešla. I Starostům nezbývá nic jiného než být ve vládě, aby zkusili napravit svou reputaci,“ podotkl komentátor.

Právě Starostové totiž chtěli bojovat s korupcí. „Kdyby měli takový skandál Piráti se svými čtyřmi poslanci, myslím, že by ve vládě už nebyli,“ dodal Kolář. I když Starostové a Piráti vstupovali do politiky v koalici PirStan, vztahy mezi nimi jsou od voleb napjaté. STAN totiž díky kroužkování získali drtivou většinu křesel.

Gazdíkovi nic jiného nezbývalo

Kvůli kauze už na post ministra školství rezignoval Petr Gazdík (STAN). O veškeré funkce přišel i obviněný Petr Hlubuček (STAN). V pondělí pak své členství v hnutí pozastavil i europoslanec Stanislav Polčák. „Gazdíkovi zjevně nic jiného nezbývalo, on tak dlouho nemluvil pravdu, lhal, vymlouval se, až ho začaly usvědčovat další dokumenty,“ popsal Kolář s tím, že jeho „výmluvy“ by zařadil do dějin „nejlegračnějších hlášek politiků“.

Také politolog Daniel Šárovec by se klonil k názoru, že vláda tuhle kauzu ustojí. „My nyní oslavujeme krok, který by měl být naprosto standardní ve zdravé etablované demokracii,“ okomentoval dále Gazdíkovu rezignaci.

Někteří zástupci opozice volají po tom, aby rezignoval také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Předseda hnutí o tom vědět nemusel. Je sice ministr vnitra, ale to, že policie koná, ukazuje, že jí to nezatrhl. Je vidět, že na to nebyli připraveni, že v tom plavou. A myslím, že ještě chvíli budou,“ doplnil Kolář.

Skandál může přihrát body jiným stranám. „Karta se obrátila, Piráti toho budou chtít využít,“ uvedl Šárovec. Zklamaní voliči Starostů mohou ale přejít i k ODS. „Díky předsedovi a premiérovi Petru Fialovi působí důvěryhodně. Předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi to pomůže jen verbálně,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS marketingový specialista Jakub Horák.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina 11 obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Do skupiny patřil i Hlubuček, jemuž bylo členství ve STAN následně pozastaveno. Hlavou skupiny byl podle kriminalistů zlínský podnikatel a lobbista Michal Redl. Oba skončili ve vazbě.

Tagy:
Andrej Babiš TOP 09 ODS KDU-ČSL Česká pirátská strana Petr Kolář Petr Gazdík Starostové a nezávislí vláda Dopravní podnik hl. m. Prahy Zprávy plus Zprávy Plus