Bez turistů je to špatné. Potřebujeme jejich peníze, přiznává podnikatel z Turecka

Bez turistů se nemáme lépe, chybí nám, říká CNN Prima NEWS 29letý podnikatel Abdul, když rybaří na břehu moře u centra tureckého města Side. Za časů před pandemií bývala promenáda plná turistů. Zároveň Abdul přiznává, že si užívá, že v celém zálivu rybaří jen on s kamarádem a moc dalších lidí se okolo břehu nepotuluje. Přesto se celá země na turisty těší, potřebuje totiž jejich peníze.

„Rybařit chodím tři dny v týdnu. Užívám si, že tu je málo turistů a mohu v klidu chytat ryby. Ale zároveň mně i nám všem turisté moc chybí. Jsme zvyklí tu s nimi žít, bez nich to tu není lepší,“ tvrdí CNN Prima NEWS 29letý Abdul z tureckého města Side.

Rybaří v zálivu spolu se svým kamarádem a jeho dětmi. Nedaleko nich je přístav s několika prázdnými turistickými loděmi. Je vidět, že za poslední rok se po moři prohnaly jen párkrát. Okolo nich se prochází malé skupinky turistů i místních. Většina lidí je zahalená rouškami a restaurace kolem jsou poloprázdné.

„Nežije se tu jako před dvěma lety, ulice i restaurace jsou poloprázdné. My turisty potřebujeme, potřebujeme jejich peníze. Bez nich je to špatné. A nejen pro mě, ale i pro všechny sousedy tady ve městě i lidi v celé zemi,“ líčí Abdul, který vlastní spa v pěti hotelích v Turecku.

Přiznává, že on má vyděláno ještě na několik let dopředu. U jeho sousedů je ale situace jiná. „Já mám dost peněz pro celou svou rodinu i na dalších čtyřicet let dopředu, není to o mně. Ale například restauratéři museli během pandemie zavírat, protože neměli peníze,“ vysvětluje.

Dodává, že to není ale jen o penězích. „Je to o duši celé země. Nejsme zvyklí na prázdné ulice a pláže. Těšíme se, až se zase zaplní. Turisté k naší zemi zkrátka patří,“ podotýká Abdul.

Snad se vše vrátí do starých kolejí

I když Turecku cestovní ruch pomalu ožívá, stále to není jako před pandemií. „Myslím, že letos ještě sezóna nebude taková jako v roce 2019. Snad se ale naplno rozjede příští rok a vše se vrátí do starých kolejí,“ doufá mladý podnikatel.

Místní dělají vše pro to, aby se návštěvníci z jiných zemí na dovolenou opět vrátili. Venku i uvnitř nosí roušky, v hotelových resortech platí přísná hygienická opatření a každý, kdo chce pracovat v cestovním ruchu, musí být naočkovaný.

Turecko patří každým rokem k nejoblíbenějším destinacím pro letní dovolené. Během pandemie koronaviru bylo ale pro české turisty zavřeno. Letecká společnost Smartwings obnovila pravidelnou linku z Prahy do Antalye 29. května. Mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková CNN Prima NEWS řekla, že momentálně tam míří až 10 procent jejich klientů.

K nejoblíbenějším lokalitám v Turecku zatím patří Side, Alanya a Kemer. „Lze očekávat, že se Turecko opět dostane do top třech našich letních destinací. Každoročně se střídá s Egyptem a prvním Řeckem,“ věří Řezníčková.

Tagy: