PŘEHLEDNĚ: Češi míří do Turecka. Co potřebují na cestu a jaká opatření v zemi platí?

Koronavirová opatření se postupně rozvolňují a lidé míří k moři. Do Turecka odletělo první letadlo Smartwings před dvěma týdny a zájezd do země si koupily už tisíce Čechů. Pro vstup do země je třeba mít negativní PCR test na covid a v hotelích platí přísná hygienická pravidla, která se turistů ale příliš nedotknou. Reportérka CNN Prima NEWS podle vlastní zkušenosti přehledně sepsala, jaká koronavirová opatření v zemi v roce 2021 platí a co čeští turisté potřebují na cestu.

Turecko každým rokem patří k nejoblíbenějším destinacím pro letní dovolené. Během pandemie koronaviru bylo pro české turisty zavřené. Letecká společnost Smartwings obnovila pravidelnou linku z Prahy do Antalye 29. května a podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové tam momentálně míří až 10 procent klientů.

K nejoblíbenějším lokalitám v Turecku zatím patří Side, Alanya a Kemer. „Lze očekávat, že se Turecko opět dostane do top třech našich letních destinací. Každoročně se střídá s Egyptem a prvním Řeckem,“ popsala CNN Prima NEWS Řezníčková.

Co potřebujete, abyste mohli do Turecka odletět?

Pro vstup do země z Česka je vyžadován negativní PCR test ne starší než 72 hodin, který nemusí mít děti mladší šesti let. Test lze nahradit dokladem o úplném očkování, od kterého uplynulo 14 dnů, nebo dokladem o prodělání covidu v posledních 180 dnech. Vše by mělo být v angličtině. Turecká vláda zvažuje povinnost testů při vstupu do země zrušit, mohlo by se tak stát kolem 20. června. Vládní představitelé o tom budou podle delegátky žijící v Turecku teprve jednat.

Během tří dnů před odletem také musíte vyplnit vstupní formulář. V něm uvedete osobní údaje, kontakt a místo pobytu v Turecku. Poté obdržíte dokument s QR kódem, takzvaným HES kódem, který slouží jako vstupenka do obchodního centra, restaurace nebo lékárny. Je dobré si tento kód vytisknout nebo stáhnout do telefonu a mít ho u sebe například při výletu do města.

Co v zemi potřebujete kvůli covidu?

  • Negativní PCR test ne starší než 72 hodin
  • Děti do šesti let mít test nemusí
  • Doklad o očkování (místo testu můžete použít doklad o úplném očkování, od kterého uplynulo alespoň 14 dnů)
  • Prodělaný covid (test lze nahradit rovněž potvrzením o prodělaném covidu v posledních 180 dnech)

Co vás čeká na letišti a v letadle?

Na letišti v Praze si změříte teplotu a tamní pracovníci také zkontrolují vaše doklady o bezinfekčnosti na koronavirus i potřebný formulář. Po celou dobu letu musíte mít zakrytá ústa i nos respirátorem. Sundat si jej můžete jen při konzumaci jídla či pití. Po příletu do Turecka už jen projdete pasovou kontrolou. V areálu letiště v Turecku je nutné mít zakrytá ústa a nos rouškou.

Jaká opatření platí v hotelích?

Pracovníci hotelu vám po příjezdu změří teplotu a vyzvou vás, abyste si dezinfikovali ruce. Kromě tradičního formuláře, v němž vyplňíte své jméno, příjmení a kontaktní údaje, musíte kvůli pandemii koronaviru vyplnit i speciální formulář s otázkami týkajícími se koronaviru. Zda člověk nemoc prodělal, jestli se setkal s někým pozitivním v posledních 14 dnech, zda je očkovaný nebo jestli cítí příznaky COVID-19.

Turisté ve většině hotelů nemusí nosit roušky, maximálně v restauracích, když si jdou pro jídlo. Na pláži ani u stolu ale ochrana úst a nosu není nutná. U stolů mohou sedět maximálně dva lidé, pokud nejsou rodina, a personál po každém zákazníkovi stoly dezinfikuje.

Velkou změnou je, že na většině hotelů si lidé při all inclusive nemohou nandat jídlo sami. Dělá to personál, který je v bezpečné vzdálenosti oddělen sklem nebo páskou. Například ředitel hotelového řetězce Limak Lara je s touto formou spokojen a plánuje ji ponechat i do budoucna, protože se podle něj neplýtvá jídlem. Někdy se ale u jídel tvoří fronty. Některé resorty proto dávají například saláty nebo dezerty do malých plastových krabiček, aby si každý mohl vybrat podle svého. Večerní zábavy v barech i tanečních klubech resortů jsou povolené.

V některých resortech vám změří teplotu třeba při vstupu do restaurace. Čisté roušky dostanete na pokoji, na recepci či při vstupu do restaurace.

V tureckých hotelích podle slovenské delegátky Tatiany, která v Turecku žije 11 let, platí, že kdo chce pracovat v turismu, musí být naočkovaný. Většina personálu má už tak minimálně první dávku vakcíny proti koronaviru, přesto ale nosí roušky.

Pravidla v resortech:

  • Po příjezdu na hotel vyplníte covid formulář a změří vám teplotu
  • Ve většině hotelů nemusíte nosit roušky, stejně tak na pláži a u bazénů
  • Roušky hosté nosí maximálně v restauracích
  • U all inclusive si lidé nemohou nandat jídlo sami, dělá to personál
  • Většina personálu je naočkovaná, přesto nosí roušku

Personál navíc neustále vše dezinfikuje, což má v pravidlech „safe tourism certificate“, díky kterému může být hotel provozován. Turci se podle delegátky snaží o to, aby pro turisty vytvořili co nejbezpečnější prostředí, protože finanční příjmy z cestování jsou pro ně klíčové. Hotely navíc mohou stále otevřít jen na 60 procent kapacity, aby stihly dezinfikovat pokoje a aby případně zajistily místo pro pozitivní pacienty.

Platí omezení i venku, v obchodech nebo v restauracích?

Pro turisty platí mírnější pravidla než pro místní. I když v uzavřených prostorech musí mít roušky všichni, venku je podle slovenské delegátky Tatiany turisté mít nemusí.

Při vstupu do obchodních center, do restaurací nebo do lékáren se také místní i turisté musí prokazovat unikátním HES kódem, který získáte, když vyplníte formulář před odletem v podobě QR kódu. Tím dokážete, že jste byli očkováni nebo že jste bezinfekční. „Když je například Turek pozitivně testovaný na koronavirus, HES kód se zablokuje a 14 dní jej nikam nepustí,“ vysvětlila CNN Prima NEWS Tatiana. Lidem je navíc při vstupu do obchodních center a někdy i do restaurací měřená teplota. V malých obchodech ale stačí mít roušku a dodržovat rozestupy.

Jaká další opatření v zemi platí?

Pro Turky platí od 22 hodin večer do pěti ráno zákaz vycházení. V neděli nemohou vycházet celý den, jen do práce či na nákup. Tento zákaz se ale nevztahuje na turisty. Dotkne se vás to jen tím, že jsou v neděli zavřené restaurace i bary. Památky ale navštívit můžete. Safe tourism certficate mají například i autobusy, které turisty přepravují. Musí tedy splňovat bezpečnostní opatření. V městské dopravě lidé musí nosit roušky a dodržovat rozestupy. Pokud Turci opatření poruší, hrozí jim pokuta až 10 tisíc korun. Tato částka přesahuje jejich minimální plat, proto je považovaná za velmi přísnou.

Covidové podmínky pro turisty v Turecku:

  • Turisté musí mít nasazenou roušku a dodržovat rozestupy uvnitř
  • Musí se prokázat HES kódem v obchodních centrech, v restauracích či v lékárnách
  • Venku roušky nosit většinou nemusí
  • Zakrytá ústa a nos mají mít ale při návštěvě památek

Musí mít lidé při cestě z Turecka zpět do Česka test?

Ano, lidé cestující z Turecka zpět do České republiky musí mít negativní PCR test. Ten stojí 30 euro na osobu a platíte si jej sami. Testy dělají zdravotníci buď v testovacím centru, nebo přijedou až na hotel, a to dva dny před odletem. Poradí vám nebo pomůže vaše cestovní kancelář.

Co se děje, když je člověk testovaný pozitivně?

Každý hotel má vyhrazené pokoje pro pozitivně testované turisty. Součástí safe tourism certificate je i to, že hotely jsou domluvené s nemocnicí, že se v případě problému o klienta postará. Pokud je turista pozitivně testovaný, podle delegátky Šárky, která v Turecku pracuje, je izolovaný od ostatních spolu s lidmi, se kterými přišel do kontaktu. Pak všichni projdou ještě dalším testováním. Ten, kdo je pozitivní, zamíří do izolace. Negativní mohou odletět domů. Desátý den od pozitivního testu člověk podstupuje další PCR test. Když je negativní, turista se 14. den může vrátit domů.

Kdo platí izolaci?

Izolaci na hotelu si každý člověk platí sám. Měli byste se proto připojistit na covid. Pojištění podle mluvčí Invia stojí po Evropě 320 korun, do ostatních států světa za něj lidé zaplatí kolem 650 korun. „Pojištění hradí jak náhradní ubytování v karanténě, tak náhradní dopravu na cestu zpět do Česka, léčebné výlohy i storno zájezdu ještě před odletem, když by člověk onemocněl,“ vysvětlila Andrea Řezníčková.

Co dalšího mají mít Češi, aby se mohli vrátit domů?

Před odletem domů musíte také vyplnit příjezdový formulář. Tato podmínka se vztahuje i na očkované. Výjimku mají země, které jsou v semaforu označené zelenou barvou.

Musím po příletu z Turecka do karantény?

Ano, Turecko má totiž v turistickém semaforu ministerstva zdravotnictví tmavě rudou barvu. A tak platí, že po příjezdu musíte nastoupit do izolace a po pěti dnech podstoupit další PCR test na covid. Ministerstvo zahraničí chce s Tureckem jednat o „bezpečných zónách“ v Turecku, což znamená, že by po příjezdu do Česka nebyla karanténa vyžadována. Kdy se tak stane, ale zatím není jasné.

Podle mluvčí cestovní agentury Řezníčkové si zájezd do Turecka na léto roku 2021 koupily už tisíce Čechů. Průměrná cena je vyjde kolem 16 tisíc na osobu. „Češi nejčastěji stojí o osmidenní zájezd do pětihvězdičkového hotelu s all inclusive. 70 procent Čechů chce all inclusive, zbylých 30 procent ultra all inclusive. Je tedy vidět, že Češi si chtějí v Turecku dopřát,“ řekla CNN Prima NEWS s tím, že ale lze sehnat i levnější zájezdy.

Na dovolenou do Turecka podle Českého statistického úřadu v roce 2019 vyrazilo 324 tisíc Čechů. Do Egypta předloni na dovolenou letělo 234 tisíc českých turistů a do Řecka 407 tisíc. Do Chorvatska před dvěma lety vycestovalo 740 tisíc Čechů.

Tagy: