Běžkařské dráhy plné jedů. „Věčná chemikálie“ prosakuje i do pitné vody v Česku, kde nejvíce?

Milují přírodu, přesto jí dlouhá léta ubližují, aniž by o tom věděli. Běžkaři po celém světě používají jedovaté vosky, které podle vědců mohou obsahovat i karcinogenní látky. Jde o vosky s přidaným fluorem, který dává skluznicím lepší vlastnosti a zrychluje lyže. Velcí světoví výrobci teď na základě nových poznatků od jeho používání ustupují.

O tom, že vosky s přidanými sloučeninami fluoru škodí přírodě a mohou být nebezpečné i lidem, se začalo hovořit teprve před pár lety. „Je to v podstatě nejhorší kontaminant, jaký lidstvo vyrobilo. Říkáme tomu věčná chemikálie, protože se v přírodě vůbec nerozkládá, jen se v ní hromadí. Akutně tyto látky nebezpečné nejsou, můžete to jíst po lžičkách a hned se vám nic nestane, ale chronicky jsou extrémně toxické. Některé jsou již prokázané karcinogeny a u dalších se to předpokládá,“ upozorňuje Tomáš Cajthaml, ředitel Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

ČTĚTE TAKÉ: Brát děti na ohňostroj je zločin. Obsahuje mix karcinogenních jedů, varují čeští vědci

Vědci začali měřit množství nebezpečných látek z vosků ve sněhu. Nejhůře podle očekávání z výzkumu vyšly Jizerské hory, které jsou rájem běžkařů. Problém je, že právě tady jsou přímo v horách přehrady, které slouží jako zdroje pitné vody. Běžkařská trasa tu dokonce vede přímo po hrázi jedné z nich. Podle vědců se pak „věčné chemikálie“ při tání sněhu snadno dostávají do vody, kterou lidé pijí. „Není překvapivé, že námi odebraná kohoutková voda z Jablonce či Liberce obsahovala jednotky nanogramů perfluorovaných látek,“ připomněl Jaroslav Semerád, pracovník Laboratoře environmentální biotechnologie AV ČR.

Tzv. perfluorované látky začali výrobci lyžařských vosků používat zhruba před třiceti lety, a z fluoru udělali dokonce marketingový tahák. Jednoduše, nic lepšího nemůžete zvolit, když chcete rychlé lyže. Vosky s fluorem fungují nejlépe na mokrém sněhu, protože použité chemikálie odpuzují vodu a brání tomu, aby se sníh na skluznici lepil.

Největší výrobci vosků jako Swix nebo Toko už přestali vosky s fluorem vyrábět a produkují alternativy. Na trhu jsou ale stále k dostání i „závadné“ šarže. „Doprodávají se starší výrobky, ty nové už mají na sobě označení fluor free. Za mě je to správná cesta, měl jsem možnost vyzkoušet obojí a je to prakticky stejné, rozdíl poznají jen závodníci, kteří řeší zlomky sekundy,“ říká Jan Novák, majitel skiservisu v Albrechticích v Jizerských horách.

Bez vosků s fluorem se už musejí obejít i účastníci Jizerské padesátky. V jednotlivých bězích tam do bílé stopy vyráží celkem devět tisíc běžců a na hodnotách sloučenin fluoru ve sněhu je to podle vědců znát. Zákaz vosků s fluorem už platí i na dalších závodech v Česku. „Nemá smysl diskutovat o rychlejších nebo pomalejších lyžích, ale o ochraně lidského zdraví a ochraně přírody, proto jednoznačně jako Svaz lyžařů podporujeme zákaz fluorovaných vosků,“ potvrzuje člen vedení svazu Michal Kučera.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: České hory v obležení turistů: Parkoviště praskají ve švech, dopravu řídí policie

Tagy: