Kde je sníh? Jedno z nejvýše položených lyžařských středisek na světě trápí neobvyklý problém

Zaměstnanci jednoho z nejvýše položených lyžařských středisek na světě na okraji majestátního Himálaje trápí neobvyklá situace, není sníh, a tak raději ruší rezervace. O tristní situaci informovala americká CNN.

Zatímco USA bojují se sněhovými bouřemi a dá se očekávat, že i Evropa se ocitne v ledových kleštích, toto himálajské letovisko se sjezdovkami umístěnými až čtyři tisíce metrů nad mořem v indické části Kašmíru se paradoxně potýká s nedostatkem sněhu. Na vině je nezvykle suché počasí, napsala CNN. Zklamaní tak jsou nejen cestovatelé, ale i provozovatelé areálu.

ČTĚTE TAKÉ: Nejžhavější rok v historii. Klimatické rekordy popadaly jako domino, uvedla expertka

Středisko se nachází v himálajském pohoří Pir Pandžál asi 20 kilometrů od linie rozdělující Indii a Pákistán. Areál je nejznámější díky lanovce Gulmarg Gondola, která stoupá do výšky 3 980 metrů nad mořem.

Zaměstnanec lyžařského střediska CNN sdělil, že navzdory velmi špatnému počasí hlásí jejich hotely v posledních dnech velmi vysokou obsazenost. I když si v oblasti lidé nyní nemohou užívat zimních sportů, turisté mají prý v Gulmargu stále co dělat. Oblíbená je údajně jízda lanovkou, která nabízí skvělý výhled na zasněžené vrcholky.

Kvůli holým sjezdovkám jsou však bez práce ti, které každoroční příliv lyžařských a snowboardových nadšenců živí. „Obvykle k nám přijíždí dva typy lidí. Prvním z nich jsou ti, kteří jsou zde pouze za účelem turistiky. Jiné zase lákají sportovní a dobrodružné aktivity, jako jsou lyžování a snowboarding. Těmto klientům jsme řekli, aby do Gulmargu nejezdili,“ uvedl pro CNN 23letý instruktor jízdy na snowboardu Asif Ahmad Bhat.

Bhat musel podle svých slov zrušit čtyři rezervace v prosinci a dalších 23 rezervací v období do 21. ledna. „Nechceme, aby turisté přijeli a byli zklamaní,“ řekl. Dodal, že teploty v oblasti stouply natolik, že roztála i většina trvalého sněhu.

Nedostatek sněhu trápí i další oblasti Himálaje

Ředitel cestovního ruchu v Kašmíru spravovaném Indií Raja Yaqoob se domnívá, že lyžařskou sezónu lze ještě zachránit. I když se kvůli suchu zpozdila o 10–15 dní, v nadcházejících dnech má přijít pořádná sněhová nadílka. Sezóna sněžení podle něj v Gulmargu trvá tradičně od listopadu do února až března.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nejteplejší rok za posledních 249 let. V Klementinu zaznamenali rekordní hodnoty

„Nedostatek sněhu v Kašmíru není nyní ojedinělý. Trápí i další místa v Himálaji, jako třeba Ladaka či Uttarákhandu. Co se týče obsazenosti hotelů, všude je 95–100% obsazenost, takže poptávka stále existuje a turisté zatím necouvají. S příchodem sněhu se situace brzy zlepší,“ dodal pro CNN.

V letních měsících Gulmarg – jehož název znamená „louka květin“ – přitahuje trekaře a milovníky přírody. Podle vládních úředníků město v roce 2023 přivítalo rekordních 1,65 milionu turistů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rok 2023 byl nejteplejší za 125 tisíc let. Jak letos příroda zasáhla do života lidí?

Tagy: