BIO je v kurzu! Třídění bioodpadu šetří životní prostředí i peněženku

Snížit množství komunálního odpadu v popelnicích? Jde to. Kromě barevných kontejnerů na plast, papír, sklo či nápojové kartony jsou v ulicích Českého Těšína, Prostějova, Znojma, Českých Budějovic a dalších českých měst k vidění i hnědé popelnice na bioodpad. Tam všude služby odpadového hospodářství zajišťují firmy FCC v ČR. Obyvatelé hnědé nádoby je poctivě využívají a odkládají do nich bioodpad ze zahrad i domácností.

Pod pojmem bioodpad si můžeme představit kuchyňské odpady z přípravy jídel a pokrmů, ale i odpad ze zeleně z údržby města.

„Nakládání s biologickým odpadem je jedním z trendů moderního odpadového hospodářství. Chceme snižovat množství odpadů ukládaných na skládky, nejen v souladu s novými zákony, ale zejména jako náš příspěvek k ochraně životního prostředí,“ říká Petr Pokorný, regionální ředitel obchodu pro severní Moravu firmy FCC Česká republika. Ta v regionu zajišťuje svoz komunálního i separovaného odpadu, přistavování velkoobjemových kontejnerů, letní i zimní údržbu komunikací či provoz sběrného dvora.

Nebýt třídění, množství komunálního odpadu by každým rokem narůstalo. Lidé totiž často ukládali například shrabané listí ze zahrad do běžných nádob na odpad. Biologický odpad lze navíc jednoduše „zrecyklovat“ a přeměnit na zdroje, což je plně v souladu s oběhovým hospodářstvím.

„Bioodpad z hnědých nádob i ze sběrného dvora se naveze na kompostárnu, případně do zpracovatelského závodu. Zde se pomocí tzv. anaerobní digesce vyčerpá jeho energetický potenciál a vznikne tak elektrická energie. Zbylý odpad je následně využit jako kompost na poli, případně jako hnojivo na rekultivačních stavbách a při údržbě zeleně,“ vysvětluje P. Pokorný.

Klíčové v celém procesu je to, aby se biologický odpad od občanů a firem dostal do správných kontejnerů, případně do sběrného dvora. Město poskytlo občanům hnědé nádoby, do kterých mohou odpad odkládat a výrazně tak rozhodnout o jeho dalším využití. Důležité je, aby se do těchto kontejnerů a nádob dostával pouze biologický odpad bez příměsí plastů, kovů a dalších nežádoucích příměsí.

Co do bio popelnic patří?

  • odpady z domácností – to znamená zbytky a slupky ovoce i zeleniny, zeleninová nať, jádřince, pecky z ovoce, pečivo, vaječné a ořešné skořápky,
  • odpady ze zahrady – tím se rozumí posekaná tráva, listí, větvičky, drny, stará zemina i hlína z květináčů, piliny, hobliny, kůra, plevele, dřevní štěpka, spadané ovoce, seno, sláma, košťály i celé rostliny

Co do bio popelnic naopak nepatří?

  • kosti, maso a kůže
  • mrtvá těla zvířat a jejich exkrementy
  • plasty, sklo, sutě a kameny
  • pytlíky z vysavače
  • cigarety
  • textil
  • jednorázové pleny
  • omáčky, pomazánky, vařené těstoviny a jedlé oleje

Tagy:
odpad České Budějovice Znojmo Česko Prostějov popelnice FCC biologicky rozložitelný odpad FCC Environment