Původně nevyužitelný odpad slouží jako kvalitní palivo

Společnost FCC Česká republika, lídr v oblasti nakládání s odpady a zajišťování komunálních služeb, důsledně rozvíjí systém tříděného sběru a recyklace využitelných složek komunálních odpadů. Přesto však zbyde určitý objem odpadů nevyhovujících požadavkům na materiálové využití. FCC se proto zaměřila mimo jiné na výrobu tuhého alternativního paliva (TAP). V současnosti provozuje tři vysoce specializované linky na jeho výrobu.

Podle generálního ředitele firem FCC v ČR Pavla Tomáška se firma již před lety vydala cestou, na které se zaměřuje na třídění odpadu, stejně jako na jeho následné využití. „Budování nových kapacit pro využívání odpadů je součástí dlouhodobé strategie FCC ČR. Výrazně tak snižujeme objem odpadu ukládaného na skládkách. Investovali jsme do rozvoje technologií, které umožňují z odpadu vytvořit kvalitní výrobek, tedy certifikované tuhé alternativní palivo,“ podotýká Pavel Tomášek.

FCC v ČR zahájila výrobu tuhého alternativního paliva z odpadů (TAP) již v roce 2001 v Brně. Odběratelem byla cementárna Mokrá, o tři roky později stejná linka začala dodávat palivo i do vápenky Mokrá. Pro výrobu TAP byl využíván hlavně průmyslový odpad, nyní zhruba 40% mletých odpadů tvoří textilní výplně z automobilové výroby, tzv. tapezierung. V roce 2014 doplnila brněnské zařízení druhá linka využívána především pro jednodruhové odpady s vysokou vstupní čistotou. Původní linku modernizovala firma FCC na jaře 2022.

V roce 2002 byla uvedena do provozu linka na výrobu TAP v areálu skládky v Úholičkách u Prahy. V roce 2016 byla drticí technologie kompletně vyměněna a výrobní kapacita se zvýšila na 20 000 tun za rok. Firma FCC tím s předstihem reagovala i na novou odpadovou legislativu, která ukládá zákaz skládkování směsného komunálního odpadu a jiných využitelných odpadů od roku 2030. Díky investici do nové technologie také stoupla možnost využití dříve problematických odpadů. Tuhé alternativní palivo pro cementářský průmysl je na lince v Úholičkách vyráběno ze spalitelných odpadů především průmyslového a živnostenského charakteru.

Na sklonku roku 2018 společnost FCC zahájila provoz třetí linky na výrobu TAP ve svém areálu v Lovosicích. Palivo vystupující z linky TAP má statut výrobku, nikoli odpadu. Navíc využití jednoho kilogramu tohoto paliva sníží o téměř půl kilogramu emise CO2, takže s sebou nese i nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí.

Drahou technologii je nezbytné chránit

Firma FCC investovala i do spolehlivého protipožárního zabezpečení technologie TAP. Dopravní cesty paliva jsou vybavené několika speciálními detektory, které reagují na výskyt jisker a částic se zvýšenou teplotou. Pokud detektor zaznamená výskyt takového tělíska v proudu materiálu, aktivuje trysky s tlakovou vodou, které rizikovou oblast dopravních cest okamžitě zkropí. Vše funguje automaticky, bez zásahu obsluhy a přerušení chodu linky. Teprve když systém vyhodnotí, že detekce žhavých částic pokračuje a přesáhne určitou mez, celou linku odstaví a „zalije“ vodou.

Tagy: