Blatný zvažuje přesun Česka do pátého stupně PES. Poradí se, zda to navrhnout vládě

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Expertní skupina ministerstva zdravotnictví bude muset řešit, zda resort při setrvale vysokém skóre PES vládě navrhne přesun do pátého stupně pohotovosti. Uvedl to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Na tiskové konferenci apeloval na to, aby Češi, kteří se nechají otestovat v plošném testování, akceptovali výsledek testu, a všichni dodržovali vládní opatření.

Pokud vám výsledek antigenního testu vyjde pozitivní, měli byste odejít domů do karantény a dodržovat její pravidla, dokud se nevyléčíte. Ani lidé s negativním výsledkem by ale podle Blatného neměli „usínat na vavřínech“ a při jakýchkoliv příznacích by se měli nechat znovu otestovat, klidně i několikrát. „To je způsob, jak otevřít hospody a restaurace dříve, než bude k dispozici vakcína,“ mínil Blatný. Prioritou teď ale je udržet sociální zařízení bez koronavirové infekce a chodit na testování.

„Pokud se nezvládneme chovat podle vládních pravidel a budeme hledat výjimky, skončíme zpět v pátém stupni PSA,“ varoval Blatný s tím, že by Češi neměli srovnávat situaci v jiných zemích s tou naší, protože každý stát je specifický – stejně jako jeho řešení koronavirové krize. „Rozhodně na tom nejsme z Evropy nejhůř,“ prohlásil ministr.

Opakované testování má šanci vymýtit nákazu, míní Blatný

Lidé by podle něj neměli zpochybňovat důležitost testů na COVID-19. Opakované testování je podle něj nejlepší šancí, jak pandemii umírnit. „Nyní zde máme alarmující příznaky jako narůstající obsazenost kapacit v nemocnicích, v některých krajích se zvyšuje i množství nakažených zdravotníků,“ připomněl ministr.

Aktuálně je Česká republika se 76 rizikovými body podle tabulky PES v pátém stupni rizika, od pátku platí pravidla pro čtvrtou úroveň. Pokud se situace nezlepší, je možné, že oficiálně přejdeme až do nejhorší fáze. Expertní skupina proto bude jednat o tom, zda vládě ministerstvo zdravotnictví navrhne přesun do nejvyššího stupně.

„Bude záležet nejen na skóre, ale i na zatížení nemocnic. Už dříve jsme avizovali, že chceme být schopni kvalifikovat rizika různých aktivit, abychom mohli uvést, která je například rizikovější,“ nastínil další plán Blatný. Protiepidemický systém a jednotlivá opatření pro ten který stupeň by se pak mohly na základě tohoto „rizikového indexu“ měnit.

Roste podíl nakažených seniorů

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek na tiskové konferenci zdůraznil, že Česká republika nabrala nebezpečně rostoucí tempo. „Ve většině zemí Evropy přijímají různá opatření, nejsme výjimka. Z průměrných hodnot, kdy jsme měli čtyři tisíce nakažených denně, jsme přešli na 5,5 tisíc nově nakažených a očekáváme do Vánoc šest tisíc,“ uvedl Dušek.

Dále také informoval, že se zvyšuje podíl nakažených seniorů. U 30 procent z nich hrozí těžký průběh nemoci. „Statistiky se navyšují, nákaza nabírá na rychlosti i dynamice. Žádný region už není v přijatelné podobě. Buď jsou ve stadiu stagnace, nebo mají prvky rizikového vývoje,“ dodal biostatik.

Tagy:
Evropa tisková konference ministr zdravotnictví Ladislav Dušek ANO 2011 přechod vláda Česko koronavirus COVID-19 Jan Blatný protiepidemický systém systém PES pátý stupeň infekční onemocnění (nákaza) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR koronavirová recese Protiepidemický systém České republiky