Kapacitu máme už jen pro tři pacienty. Sestry mohou mít trvalé následky, říká primář

Pacient s onemocněním COVID-19

Rozhovor s primářem oddělení ARO Krajské nemocnice v Liberci

Podle primáře Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Dušana Mormana je Krajská nemocnice Liberec blízko stropu svých možností v péči o pacienty s covidem ve vážném stavu. Kvůli tomu nemocnice eliminuje i běžnou péči, poskytuje jen tu akutní k záchraně života. Především zdravotní sestry jsou podle Mormana psychicky vyčerpané a časem z toho mohou mít trvalé duševní poruchy.

Intenzivní péči v liberecké krajské nemocnici v současné době potřebuje 33 pacientů s covidem. Maximum, které jsou lékaři a sestry schopni plnohodnotně ošetřovat, je přitom 36. Počet pacientů na oddělení ARO a jednotce intenzivní péče se za posledních deset dnů zdvojnásobil.

V nemocnici navíc leží dalších 133 lidí nakažených koronavirem, kteří jsou na standardních lůžkách. „Stav těch ,standardních‘ se ale může velmi rychle změnit, zlom je otázkou několika desítek minut,“ upozornil Morman v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS s tím, že veškerá neakutní péče se už v Liberci zastavila.

„V současné době jsme skutečně schopní poskytovat jen péči, která je akutní k záchraně života. Situace je podobná i v ostatních páteřních nemocnicích Libereckého kraje,“ popsal Morman.

Všude bude brzy plno

Největším problémem liberecké nemocnice je chybějící zdravotní personál. „Už před touto krizí jsme měli podstav. Teď máme zhruba dvě stě zaměstnanců pozitivních nebo v karanténě. Někteří jsou doma s malými dětmi, i když to není vysoké číslo,“ informoval primář. Nedostatek personálu znamená velké přetížení pro ty, kteří v práci ještě jsou. Zdravotníci jsou podle Mormana nejen vyčerpaní fyzicky, ale především psychicky.

Stejně, tedy těsně pod hranicí naplnění kapacity, jsou na tom i ostatní, výrazně menší nemocnice v kraji. „Pokud by se mělo řešit překládání pacientů, nedokážu si příliš představit kam. Minimálně v naší blízkosti bude všude brzy plno,“ zdůraznil Morman.

Ve válce se musí rozkazy poslouchat

I proto Morman apeluje na všechny občany, aby se chovali zodpovědně. „Jsme ve válce s covidem, ve které se musí poslouchat rozkazy a ne o nich diskutovat. O tom, co přijde shora a navrhne se, si můžeme myslet, co chceme, ale musíme to striktně a všichni dodržovat,“ vyzval primář.

Dodal, že když se někdo projde chodbou v nemocnici a neuvidí tam postel, nemůže říct, že se v nemocnici vůbec nic neděje. „To všechno se děje někde úplně jinde. Řešíme psychické vyčerpání zdravotnického personálu, hlavně sester. Některé mohou mít časem i trvalé psychické poruchy, je to velmi zatěžující,“ upozornil Dušan Morman.

Tagy: