Bobři se stále častěji stahují do měst. Vadí vodohospodářům i zemědělcům

Po dvojím vyhubení se bobři vždy na břehy českých řek vrátili. Ochránci přírody je vítají, jiní je považují za škodnou zvěř. Čím dál častěji se nyní bobři objevují kromě volné krajiny i ve městech.

Bobr je velmi plaché zvíře, hlavně ve dne. Přesto si v posledních měsících nachází cestu do měst. Stopy jeho činnosti se vyskytují například u slepého ramene Labe v Hradci Králové. „Naučili jsme se s nimi žít. Pozorujeme je tady již několik let, šíří se směrem od Polska od Orlických hor,“ popsala televizi CNN Prima NEWS mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Nešťastní jsou z bobrů vodohospodáři, kterým komplikují život na dolním Labi – mezi Ústím a Hřenskem. A vadí i zemědělcům. Zvířata si totiž staví přehrady a provrtávají břehy řek, což zapříčiňuje, že se voda rozlévá do polí. Má to však i pozitivní dopady: snižuje se riziko ničivých povodní a voda se navrací do vysušené krajiny.

„Povodňová vlna potom postupuje daleko pomaleji a rozlévá se v přírodě, a ne ve městech,“ dodal ochránce přírody David Číp.

Tagy: