Nové koncesionářské poplatky pro firmy? Jenom další tahání peněz, zlobí se podnikatelé

Výrobní hala Remosky

Firmy lákají nové zaměstnance

Podnikatelům se hrubě nelíbí nově navržená pravidla pro platby koncesionářských poplatků. Podle ministerstva kultury by měly společnosti odvádět peníze veřejnoprávním médiím podle počtu zaměstnanců. Podniky namítají, že jejich zaměstnanci už jednou poplatek zaplatili, a nechápou, proč musejí i ony. Změna vadí i malým podnikatelům, s nimiž o návrhu nikdo nediskutoval.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) představil mediální novelu, která by zvýšila koncesionářský poplatek pro Českou televizi od roku 2025 o 25 korun na 160 korun měsíčně. V případě Českého rozhlasu by se poplatek zvýšil o 10 korun na 55 korun. Kontroverzní je ale zejména návrh, aby firmy platily veřejnoprávním médiím podle počtu zaměstnanců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co potřebuje česká ekonomika? Podle Zajíčka je klíčová energetika a dopravní infrastruktura

Ze zákona nyní společnosti odvádějí peníze za rozhlasový nebo televizní přijímač. To by se nově mělo změnit. Návrh počítá se šesti pásmy pro právnické osoby. Firmy do pěti zaměstnanců by neplatily nic. Velké společnosti nad tisíc pracovníků by ročně odvedly celkem 258 tisíc korun ročně.

Počet zaměstnanců Násobek Televize (Kč / měsíc) Rozhlas (Kč / měsíc) Celkem (Kč / měsíc)
domácnosti - 160 55 215
firma do pěti zaměstnanců - 0 0 0
6 až 19 3 480 165 645
20 až 49 7 1 120 385 1 505
50 až 249 20 3 200 1 100 4 300
250 až 999 45 7 200 2 475 9 675
1 000 a více 100 16 000 5 500 21 500
Zdroj: Ministerstvo kultury

S tím ale firmy rezolutně nesouhlasí. Ostře proti se vymezila například Asociace malých a středních podniků. „Návrh rozšiřuje okruh zařízení, za která se budou poplatky odvádět. Koncesionářské poplatky tedy budou hrazeny prakticky všemi fyzickými osobami, jimiž jsou v drtivé většině zaměstnanci. Odmítáme proto, aby firmy tyto poplatky odváděly ještě jednou, navíc za služby, které nevyužívají,“ řekl CNN Prima NEWS předseda představenstva asociace Josef Jaroš.

Doplnil, že se o návrhu nedozvěděl od ministerstva kultury. „Bohužel je již nepříjemnou tradicí, že představený návrh novely, který bude mít dopad na téměř všechny firmy v České republice, nebyl se zástupci podnikatelů diskutován,“ uvedl Jaroš v prohlášení asociace.

Předseda asociace si také postěžoval, že se jedná pouze o snahu vymámit z firem více peněz. „Nesouhlasíme s tím. Je to jen další zbytečné tahání peněz z kapes podnikatelů,“ dodal.

S podobnou kritikou přispěchali zástupci Svazu průmyslu a dopravy. Podle nich je zbytečné, aby stát takto zasahoval do firem. Podle návrhu se totiž počítá s tím, že se poplatky budou odvádět i za fyzické osoby s tablety, mobilními telefony a notebooky. Koncesionářské poplatky tedy bude platit drtivá většina zaměstnanců.

„Firmy by neměly platit za služby, které jsou z jejich strany nevyžádané a které nevyužívají. Jediným přijatelným řešením je zachování výjimky pro televizní obrazovky, které jsou výlučně využívány pro zobrazování informací ve výrobních procesech, a upuštění od nově navrženého schématu plateb podle počtu zaměstnanců,“ uvedl člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Jiří Holoubek.

Svaz uspěl s připomínkami

Svaz také uvedl, že návrh byl vložen do meziresortního připomínkové řízení. Ministerstvo nakonec zohlednilo připomínky, aby byly podniky zproštěny odvodů za jednotlivé obrazovky. Mnoho průmyslníků totiž přechází na digitalizaci a využívají obrazovky pro zpracování výkonnostních parametrů, kontrole kvality výrobků nebo k řízení výrobních systémů. Ačkoliv na těchto obrazovkách nikdy žádný program ČT neběžel, mohly být předmětem odvodu poplatků.

Novelu zatím sleduje Hospodářská komora, která oslovila své členy pro zaslání podnětů. Mluvčí komory Miroslav Diro pro CNN Prima NEWS uvedl, že oslovili zástupce svazů, asociací, unií, klastrů, řemeslných cechů, živnostníků a firem.

Až na konci září ale zpracují legislativní podobu, kterou poté zástupci podnikatelů předloží do připomínkového řízení.

Tagy:
peníze ODS Český rozhlas Česká televize Martin Baxa poplatek Svaz průmyslu a dopravy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Ministerstvo kultury České republiky Josef Jaroš