Ovlivnit utkání kvůli sázkám? Takřka nemožné. Bookmaker popsal, jak podvod odhalí

Rozhodčí Michal Paták, který nařídil kontroverzní pnaltu v zápase Admira Praha - České Budějovice B.

Dohra fotbalového víkendového utkání třetí ligy

K pokusům o ovlivnění sportovních zápasů kvůli sázkám dochází velmi výjimečně, uvedl bookmaker Fortuny Tomáš Polinský v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Sázkové kanceláře podle něj disponují interními systémy, které jakýkoli náznak takového jednání prověří. Dokazuje to i nejnovější fotbalový skandál v Česku, kdy právě Fortuna předala informaci o podezřelých sázkách na třetiligový zápas mezi Admirou Praha a „béčkem“ Českých Budějovic.

Mohl byste popsat, jak vypadá odhalení možného zmanipulování zápasu kvůli sázkám?
Zaregistrovali jsme pokusy o vsazení neobvykle vysokých sázek vzhledem k tomu, že se jednalo o utkání třetí nejvyšší české fotbalové soutěže. Objemy částek vybočovaly ze standardů, které u nás v posledních letech pozorujeme. Jednalo se výhradně o ty v průběhu jednání.

ČTĚTE TAKÉ: Fotbalový skandál v Česku? FAČR řeší podezřelou penaltu na Admiře, sudí si už nezapíská

Co se dělo poté?
Reagovali jsme standardně, snížili jsme kurz a vzhledem k míře rizika jsme danou sázkovou příležitost následně vyřadili z nabídky. Poté jsme kontaktovali naše právní oddělení, které to zpracovalo a podalo trestní oznámení na Policii České republiky. Dále jsme podali podnět k prošetření na ministerstvo financí. Náš generální ředitel David Vaněk navíc jednal přímo s předsedou FAČR panem Petrem Fouskem. Přišlo nám korektní je jako našeho partnera na to upozornit.

Mohl byste být konkrétní, o jakou sázkovou příležitost tedy šlo?
Klienti sázeli na počet branek v poločase. Konkrétně se snažili vsadit na „alespoň dvě branky v poločase“.

Internetem koluje video té hodně podivné penalty nařízené rozhodčím Michalem Patákem. Když máte nějaké podezření, sledujete i samotný průběh zápasu, jestli se tam neděje něco nekalého, což by vaše podezření naplňovalo?
Máme samozřejmě kombinaci analýzy dat v systému a lidského faktoru. Pokud řešíme podezřelou aktivitu, tak následně vyhodnocujeme zpětně i další parametry a snažíme se rozebrat, co se v tom utkání stalo. V tomhle konkrétním případě se k nám záznam penalty samozřejmě dostal, protože to mělo obrovský přesah, ale nefunguje to tak, že bychom v danou chvíli okamžitě hledali záznam nebo zápas sledovali, jestli se tam neděje něco, co by vybočovalo z normálu.

Zaznamenáváte často podezřelé sázky na nějaké zápasy? Nebo šlo o naprostou výjimku?
V poslední době je to spíše ojedinělé. Dříve to býval větší problém. Máme velice dobré interní nástroje pro detekci takových pokusů o ovlivnění utkání. Proto většina pokusů o vsazení na možný zmanipulovaný zápas probíhá v zahraničí. V minulosti jsme zaznamenali několik podobných nestandardních sázek na nejrůznější soutěže.

Jak takové chování hodnotíte? Proč to někdo dělá, když je celkem jasné, že na to snadno přijdete?
Takové chování samozřejmě odsuzujeme a reagujeme tak, jak nám ukládá zákon. Jakýkoliv minimální náznak o možném ovlivnění utkání důrazně prošetřujeme. Za poslední dobu jsme se hodně posunuli ve využití interních nástrojů pro detekci podobného chování. V kontaktu jsme i se zahraničními partnery, kteří se zabývají možným ovlivněním sportovních výsledků. Díky nim víme, že nejsme jedinou sázkovou společností, která nahlásila nějakou podezřelou aktivitu v souvislosti s tímto utkáním.

MOHLO VÁS MINOUT: Podívejte na další nedávnou aféru z českého sportu.

Tagy:
České Budějovice podvod fotbal Česko Fortuna skandál Petr Fousek Ministerstvo financí České republiky Fotbalová asociace České republiky FK Admira Praha