Bouře Beryl si vyžádala ve Spojených státech osm životů. Výpadky proudu mohou trvat dny

Hurikán Beryl zasáhl Texas.

Beryl zabíjel v Texasu

Na osm mrtvých stoupla v noci na úterý bilance bouře Beryl ve Spojených státech, která v pondělí udeřila na pobřeží Texasu a způsobila záplavy a rozsáhlé výpadky proudu v Houstonu. Obnovování dodávek elektřiny v několikamilionové metropolitní oblasti zřejmě potrvá několik dní. Do oblasti zasažené prudkým větrem a přívaly deště se přitom vracejí nebezpečně vysoké teploty.

V Houstonu a okolí počet obětí v noci na úterý stoupl nejméně na sedm, napsal list Houstoun Chronicle. Okres Montgomery severně od města oznámil tři úmrtí, když tamní úřady předtím informovaly o čtyřech mrtvých. Jedno úmrtí je podle agentury AP hlášeno ze sousedního státu Louisiana, který bouře také zasáhla. Polovinu případů úřady spojují s padajícími stromy.

Bouře minulý týden zabíjela na ostrovech na jihovýchodě Karibiku a zasáhla také Jamajku a Mexiko, když rekordně brzy dosáhla intenzity hurikánu páté, tedy nejvyšší kategorie. Do Texasu dorazila výrazně slabší, i tak ale přinesla extrémní déšť a vítr, který v nárazech dosahoval skoro 150 kilometrů v hodině.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku se objevil ukázkový húlavový oblak. Co stojí za jeho vznikem a může přinést nebezpečí?

Záběry ze zasažené oblasti ukazují poničené domy, stržené stromy a zatopené ulice. Bouře při postupu na severovýchod dál slábla, ale podle médií může nebezpečné podmínky vyvolat i v několika dalších státech. V Louisianě a v Arkansasu kvůli ní úřady vydaly desítky varování před tornády, zatímco americká Národní meteorologická služba informovala, že na některých místech byly skutečně větrné víry pozorovány.

V Houstonu a okolí bouře v pondělí odstřihla od elektřiny na 2,7 milionu podniků a domácností, k úternímu ránu se podle webu PowerOutage toto číslo podařilo snížit zhruba na 2,3 milionu.

„Pracujeme ve dne v noci, abyste byli v bezpečí,“ vzkázal obyvatelům starosta John Whitmire. Vyzval je, aby pokud možno neopouštěli své domovy, dokud přetrvávají záplavy a nepodaří se opravit spadlé elektrické vedení nebo zprovoznit semafory.

Jeden z dodavatelů elektřiny v pondělí evidoval na 250 000 zákazníků bez proudu. Odhadl, že plné obnovení potrvá několik dní. S podobným varováním podle deníku The New York Times přišli také někteří městští činitelé.

Obyvatelé při tom budou v nejbližší době potřebovat klimatizaci, neboť už dnes se do oblasti vrátí vysoké teploty, které tam panovaly i před bouří. Meteorologická služba předpovídá pocitové teploty až na úrovni 40 stupňů Celsia. „Zatímco za normálních okolností by to bylo pod hranicí (pro vydání výstrahy), rozsáhlé výpadky proudu a klimatizace vytvoří nebezpečné podmínky," uvedli meteorologové na sociálních sítích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nová svědectví dramatu na Vysočina Festu: Strach a bezmoc, líčí lidé. Organizátor chybu odmítá

Tagy: