Silný vítr zabíjel a ničil domy po celé Evropě. Jednu oběť si vyžádal i v Česku

Nedělní silný vítr napáchal mnoho škod nejenom v Česku. Energetikům se na Vysočině podařilo odstranit většinu poruch, které způsobily popadané stromy. Po ránu také vyjely vlaky na trati mezi Jihlavou a Brnem, na níž byl v úseku mezi Okříškami a Střelicemi od neděle zcela zastavený provoz. Vyplývá to z vyjádření mluvčích energetických společností a z informací na webu Českých drah. Několik obětí, dopravní komplikace i výpadky elektřiny evidovali v celé Evropě.

„Na Vysočině jsou v tuto chvíli tři poruchy na vedení vysokého napětí, ale bez energie jsou již pouze dvě domácnosti,“ řekla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

Společnost eg.d, která je dodavatelem pro většinu Vysočiny, eviduje podle svého mluvčího Romana Šperňáka poslední jednotlivé případy domácností, kde ještě nebyly dodávky obnoveny, na Žďársku v lokalitě Chlébské. „Už jsme prakticky skoro všechno obnovili včera,“ uvedl Roman Šperňák, mluvčí energetické společnosti eg.d ze skupiny E.ON.

Bez dodávek elektřiny bylo v neděli na Vysočině několik tisíc domácností. Technici postupně dodávky obnovovali, večer se počet domácností bez proudu snížil na několik stovek.

Kvůli silnému větru a popadaným stromům byla v neděli na několika místech zastavena železniční doprava. V neděli po poledni se provoz zastavil i na trati mezi Jihlavou a Brnem v úseku mezi Okříškami a Střelicemi, dálkové spoje byly zrušeny bez náhrady. Podle informací Českých drah byl provoz bez omezení obnoven dnes v 6:20.

Orkán postihl celou Evropu

Silný vítr a bouře, které zasáhly sever a střed Evropy, způsobily několik obětí na životech, dopravní komplikace i výpadky elektřiny. Prudký vichr má jednu oběť i v Česku – pět metrů vysoká zeď rozestavěné haly v průmyslovém areálu ve Velkém Přítočně na Kladensku v neděli zabila sedmdesátitého muže. Shodil ji na něj silný vítr. Druhého zavaleného muže převezli záchranáři do nemocnice. Oba muži jsou cizinci.

Tři lidské životy si větrné počasí vyžádalo v sobotu a v noci na neděli ve Skotsku a Dánsku. Bouře na severu Evropy ničila také domy a auta, přinesla záplavy a způsobila komplikace v dopravě. Ve Skotsku a ve Švédsku byly bez elektřiny desítky tisíc domácností, Dánsko hlásilo místní záplavy a dopravní uzavírky, včetně silničního a železničního spojení mezi Kodaní a švédským Malmö. Živel poškodil domy, lodě i auta rovněž v Norsku.

Tlaková níže Nadia přinesla silný vítr na sever Německa, kde vichr dosahoval rychlosti i více než 125 kilometrů v hodině. V Německu si nepříznivé počasí vyžádalo jednu oběť a několik zraněných. Hamburk ohlásil lokální záplavy, hasiči ve městě a v dalších severoněmeckých spolkových zemích museli podniknout stovky výjezdů. Přerušena byla železniční doprava.

S orkánem Nadia bojovali i na severu Polska, kde vichr připravil o elektřinu statisíce domácností. Jeden člověk kvůli silnému větru přišel o život, když na jeho auto spadl strom, pět dalších lidí je zraněných. Na pobřeží Baltského moře vítr dosahoval rychlosti až 120 kilometrů v hodině, pro přímořskou Gdyni platí varování před záplavami. Ve Velkopolském vojvodství silný vítr poškodil střechu drůbežárny, kde uhynula část z 28 tisíc kuřat, která se tam nacházela.

Na západě Slovenska a pod Tatrami je bouřlivý vítr dosahující místy rychlosti až 105 kilometrů za hodinu, v Nitře vichřice a v horských oblastech sněžení a závěje, vyplývá z dat Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Slovenští železničáři hlásili přerušené vlakové spojení s Českem, konkrétně mezi slovenskými Kúty a českým Lanžhotem. Problémy zaznamenala i silniční doprava a v centru Spišské Belé na severu země podle slovenských médií vítr strhl střechu z jednoho domu.

Tagy: