Britská mutace mění pravidla. Kdy musíme do karantény a kde máme mít roušku?

Protikoronavirová opatření se měnila už tolikrát, že se v nich málokdo vyzná. Redakce CNN Prima NEWS vám přináší přehled důležitých aktuálních nařízení. Dočtete se, kdy musíte do karantény a jaká pravidla platí kvůli nakažlivější britské mutaci.

  • Karanténa

Dříve platilo, že do 10denní karantény musí každý, kdo se s nakaženým covidem viděl déle než 15 minut a byl s ním blíže než dva metry, a to i když měl negativní test na covid. Od minulého týdne hygienici posuzují rizikové kontakty přísněji.

Kvůli britské mutaci už 15minutové pravidlo neplatí. Hlavní hygienička Jarmila Rážová vydala krajským hygienickým stanicím pokyn, že do karantény a na test má jít každý, kdo neměl respirátor nebo chirurgickou roušku. Látková rouška nebo šátek nestačí.

A pokud získá hygiena podezření, že člověk byl v kontaktu s nakaženým britskou, jihoafrickou nebo brazilskou mutací, půjde do karantény nehledě na to, zda měl roušku nebo respirátor, což platí i pro očkované. Hygiena by ovšem měla každý případ posuzovat zvlášť. Pokyn hlavní hygieničky si můžete přečíst zde.

„V případě podezření na onemocnění COVID-19 způsobené novou variantou viru SARS-CoV-2 (například britská, jihoafrická, brazilská apod.) bude u osob v úzkém kontaktu s tímto onemocněním míra rizika nákazy u tohoto kontaktu posuzována individuálně na základě výsledku epidemiologického šetření a hodnocení rizika, bez ohledu na použití ochrany dýchacích cest v době tohoto kontaktu,“ stojí v pokynu.

  • Roušky

I pravidlo ohledně nošení roušek se brzy změní. Kvůli britské mutaci vláda rozhodla, že od noci z pondělí na úterý budou povinné respirátory třídy FFP2 nebo KN95 či dvě chirurgické roušky najednou v místech, kde se vyskytuje hodně lidí. Konkrétně to bude platit v obchodech, veřejné hromadné dopravě, na úřadech, v nemocnicích a lékárnách. Látkové roušky zde nebudou stačit.

Zakrytá ústa a nos musejí mít lidé i venku ve městech či vesnicích. Naplatí to ovšem v případech, pokud jde člověk sám nebo maximálně ve dvou nebo s dalšími členy domácnosti. Rouška není venku nutná ani v případě, že dva metry od vás nikdo nestojí. Rovněž ji nemusejí mít sportovci, kteří se jdou ven proběhnout, nebo lidé při venkovním cvičení.

Roušky jsou naopak povinné ve všech vnitřních prostorách budov. V zaměstnání si lidé mohou roušku sundat, pokud se pohybují ve vzdálenosti nejméně dva metry od jiného člověka.

  • Omezení pohybu

Stále platí, že lidé by měli omezit pohyb na veřejně přístupných místech a omezit kontakty s ostatními. Ven se nemá chodit ve větších skupinkách, maximálně ve dvou. Zákaz nočního vycházení stále platí od 21:00 do pěti hodin ráno. Výjimku mají lidé mířící do práce nebo ti, kteří jsou na cestě zpět do místa svého bydliště. Venčení psů je v těchto hodinách povoleno do vzdálenosti 500 metrů od bydliště.

  • Pití alkoholu

Stále platí zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Restaurace a hospody smějí prodávat alkoholické nápoje s sebou.

  • Ubytování

Vyrazit za rekreací do hotelu či penzionu není možné. Ubytovat se lze pouze na služební cestě, k čemuž je potřeba doklad od zaměstnavatele.

  • Další pravidla:

Zůstávají i další nařízení, která platila i před rozšířením britské mutace. Restaurace a hospody smějí mít jen výdejní okénko. Většina obchodů musí mít zavřeno – s výjimkou potravin, benzínek, lékáren, drogerií, zverimexů, prádelen, trafik či květinářství a zámečnictví. Nemohou se konat trhy ani veletrhy. Platí také zákaz konání koncertů či divadelních představení v přítomnosti diváků. Pro návštěvy domovů seniorů nebo zařízení sociální péče je potřeba mít negativní antigenní test. Zavřené jsou některé okresy, konkrétně Sokolov, Cheb a Trutnov. Přehled dalších podrobných opatření a výjimky najdete na vládním covid portálu.

Tagy: