Britské parlamentní volby vyhráli podle odhadů labouristé. Konzervativci utrpěli debakl

šéf labouristů Keir Starmer a jeho žena Victoria před volební síní

Zprávy (186)

Parlamentní volby v Británii podle odhadů zveřejněných bezprostředně po uzavření volebních místností vyhráli středoleví labouristé Keira Starmera. Podle průzkumu agentury Ipsos pro stanice BBC, Sky News a ITV labouristé v 650členné Dolní sněmovně získali 410 křesel. Vládní konzervativci premiéra Rishiho Sunaka po 14 letech u moci utrpěli debakl, podle prognózy získali 131 křesel. Příštím premiérem tak bude nynější lídr opozice a někdejší prokurátor a obhájce lidských práv Starmer, informuje stanice BBC.

„Děkujeme všem, kteří v těchto volbách vedli kampaň za labouristy, všem, kteří nás volili a dali důvěru naší změněné Labouristické straně,“ uvedl Starmer na síti X po zveřejnění odhadů. Labouristé voličům slibují mimo jiné fiskálně zodpovědnou politiku a středolevicovou vládu, která bude „sloužit pracujícímu lidu“, píše agentura Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Britské volby lákají na historický debakl. Premiérovi hrozí, že se nedostane do parlamentu

Voličům a konzervativním kandidátům za podporu a odvedenou práci poděkoval také premiér Sunak. Ministr práce Mel Stride v rozhovoru s BBC již připustil, že konzervativci jsou nyní ve velmi obtížné situaci a vyjádřil zklamání z odhadovaného výsledku.

K získání většiny si strana v dolní komoře britského parlamentu potřebuje zajistit 326 křesel. Podle odhadů, které se zakládají na sondáži Ipsos u 130 volebních míst, si opoziční labouristé zajistili 410 křesel, vládní konzervativci 131, Liberální demokraté 61, nacionalistická strana Reform UK 13, Skotská národní strana (SNP) deset, velšská strana Plaid Cymru čtyři, zelení dvě a další strany celkem 19 křesel.

Hlasovací místnosti se v zemi s téměř 70 miliony obyvatel otevřely ve čtvrtek v 7:00 místního času (8:00 SELČ) a uzavřely se ve 22:00 (23:00 SELČ). Konečné výsledky by měly být známé v pátek dopoledne.

Překvapivý červencový termín voleb určil šéf konzervativní vlády Sunak, který nechal na konci května rozpustit dosavadní sněmovnu. Od nástupu do funkce v roce 2022 se on sám podobně jako jeho strana potýká s velmi nízkou popularitou a předvolební průzkumy drtivé vítězství opozičních labouristů předpovídaly.

Labouristé ve svém programu slíbili voličům obnovit ekonomický růst, ze kterého budou mít prospěch i chudší vrstvy obyvatel. Důležitým bodem je pro ně reforma systému pracovní migrace, který umožňuje snadno získávat pracovní víza cizincům. Starmerova strana chce omezit počet přistěhovalců přicházejících za pracovními pobídkami například do zdravotnictví či stavebnictví a více investovat do rekvalifikace Britů, aby sami zaplnili volná místa.

Levice chce rovněž omezení čekacích listin na péči ve státním zdravotním systému NHS či řešení nelegální migrace větším důrazem na vyšetřování a protiteroristické policejní operace cílené na pašerácké gangy. Naopak slibuje zrušit deportace migrantů do Rwandy, které prosadili konzervativci. Hodlá též zajistit přijetí 6 500 nových učitelů či vytvořit energetickou společnost ve veřejném vlastnictví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ulice plné bezdomovců a opilců. Podívejte se na město, ve kterém kandiduje Nigel Farage

Tagy:
Velká Británie volby Rishi Sunak parlamentní volby Keir Starmer Labouristická strana všeobecné volby ve Spojeném království