Na Kapitol se útočilo po 200 letech. V minulosti ho zapálili, kongresmany stříleli

Příznivci Donalda Trumpa obsadili Kapitol

Budova washingtonského Kapitolu čelila ve středu, po vniknutí příznivců amerického prezidenta Donalda Trumpa, podobnému útoku po více než 200 letech. V roce 1814 zapálili jednu její část Britové po vítězství nad Američany v bitvě o Bladensburg v Marylandu. Daleko menší incident se pak datuje do roku 1954, kdy do Kapitolu vnikla čtveřice násilníků z Portorika.

Britové pod velením viceadmirála sira Alexandra Cockburna a generálmajora Roberta Rosse tehdy zapálili místnosti v budově, která byla na počátku 19. století teprve ve výstavbě. Stálo pouze severní a jižní křídlo, obě části spojoval dřevěný chodník. V domě se nacházela také knihovna. Britské vojsko kromě Kapitolu zapálilo také prezidentské sídlo Bílý dům a další americké vládní budovy.

Historická budova Kapitolu, jejíž výstavba začala roku 1793, byla sice během akce v rámci britsko-americké války mezi lety 1812 až 1815 vážně poškozena, k úplnému zničení však nedošlo.

Cílem středečního útoku příznivců Donalda Trumpa, při kterém zemřeli čtyři lidé, ale zdevastování budovy nebylo. „Demonstranti“ vtrhli do budovy Kongresu ve chvíli, kdy obě komory jednaly o potvrzení hlasů volitelů z jednotlivých amerických států. Mělo dojít k vyhlášení vítězství demokrata Joea Bidena, Trumpova úspěšného protikandidáta.

K do té doby poslednímu incidentu v Kapitolu došlo 1. března 1954, kdy do budovy tiše vnikli tři muži a jedna žena z Portorika vybavení ručními zbraněmi. Protestovali za nezávislost své země. Čtveřice se posadila do galerie, zahájila palbu a zranila pět kongresmanů, kteří se shromáždili kvůli nadcházejícímu hlasování.

Tagy: