Britský pacient měl covid dlouhých 505 dní. Virus mutoval přímo v jeho těle

Je COVID-19 už za námi?

Britský pacient s oslabeným imunitním systémem měl 505 dní COVID-19. Informovala o tom agentura AP. Luke Blagdon Snell z britského nadačního fondu Guy’s & St. Thomas' řekl, že jde pravděpodobně o nejdelší známou infekci covidu. Jeho tým bude o víkendu na setkání odborníků v Portugalsku informovat o přetrvávajících případech covidu.

Pacient z Británie podle AP podtrhuje význam ochrany ohrožených skupin před koronavirem. Snellův výzkum se zaměřil na mutace viru, jež se objevují u lidí s dlouhodobou infekcí. Zahrnul devět pacientů, kteří měli pozitivní test na koronavirus nejméně osm týdnů. Všichni měli oslabený imunitní systém buď kvůli transplantacím, nebo kvůli viru HIV, rakovině či dalším nemocem.

Pravidelné testování prokázalo, že COVID-19 měli v průměru 73 dní. Dva z nich měli testy pozitivní déle než rok. Do této doby byl za nejdelší průběh covidu považován případ, kdy byl virus na základě PCR testu u dotyčného identifikován 335 dní.

Trvající covid se liší od toho dlouhého. „Termín dlouhý covid znamená, že virus už v těle není, ale přetrvávají symptomy. U trvající infekce virus v těle stále je a replikuje se,“ řekl Snell. Při testování sledované skupiny se provádělo i genetické vyšetření, jež prokázalo, že virus v čase mutoval, ale u žádného z pacientů se nevytvořila nebezpečná varianta.

První pozitivní test na začátku roku 2020

Pacient s nejdelším průběhem nemoci měl pozitivní test začátkem roku 2020. Dostal antivirální lék remdesivir a zemřel loni. Vědci nezveřejnili jména účastníků studie a v tomto případě ani příčinu úmrtí. Oznámili pouze, že pacient trpěl několika dalšími nemocemi.

Z celé skupiny přežilo pět pacientů. Dva z nich se uzdravili bez léčby, dva ji dostali a jeden COVID-19 stále má, takže je pozitivní 412 dní.

Přetrvávající případy covidu jsou vzácné, ale odborníci upozorňují na nebezpečí, jemuž čelí lidé s oslabenou imunitou. Hrozí jim těžký průběh a musí se chránit i v době, kdy vlády ruší ochranná opatření i nošení roušek. Patolog Wesley Long řekl, že je obtížné stanovit, kdo je ohrožený. „Je ohleduplné nasadit si roušku v davu a je to také způsob, jak chránit ostatní,“ řekl.

Tagy: