CNN: Šanghaji kvůli lockdownu kručí v břiše. Lidé si mění jídlo ve tmě, jejich vztek sílí

Z nejlidnatějšího a vyspělého města Číny se během pár týdnů stalo místo, odkud lidé plánují emigraci. Úřady zamkly Šanghaj do striktního lockdownu, během kterého nesmí lidé na krok z domu. Lidé nemají jídlo, dodávky státu i restaurací kolabují. V Šanghaji proto sílí vztek.

Od začátku dubna sužuje 25 milionů obyvatel Šanghaje nekompromisní lockdown. Lidé nesmějí vycházet z domu, a to ani do práce nebo na nákup. O dodávku jídla se mají starat úřady, jenže distribuce kvůli nepřipravenosti celé operace nefunguje.

Lidé jsou tak odkázáni ve velké míře na dovoz z restaurací a obchodů, ani v tomto ohledu to ale není žádná sláva. Jídlo musejí objednávat s předstihem, jelikož podniky mají jen omezený počet objednávek, které zvládnou následující den odbavit. Na každého se proto nedostane. Mezi hladovějícími lidmi proto sílí nespokojenost s vládou.

O lockdownu v Šanghaji pro CNN informoval čínský korespondent Steven Ťiang, jehož otec žije právě v lockdownem paralyzovaném městě. „Pokud nepřijde vládní pomoc, za pár dní mi dojde jídlo,“ napsal 73letý otec reportérovi. „Ještě mám nějakou rýži, krekry a kávu,“ dodal, aby zmírnil Ťiangovy obavy.

Drakonická opatření v Šanghaji se tamní obyvatelé snaží obcházet, jak to jen jde. Lidé si předávají tipy na obchody, kde ještě zbývá nějaké jídlo. Jiní pod rouškou noci vycházejí z domů a vyměňují jídlo se svými sousedy. Některé podniky se naneštěstí snaží na situaci vydělat a člověk tak koupí pár kusů zeleniny a vajíčka v přepočtu klidně i za více než tisíc korun. Někteří starší lidé navíc nejsou schopni si jídlo sami objednat a umírají hlady.

Fatální dopad na globální ekonomiku

Reportér CNN také popsal, že se vláda snaží skrze státní média tvářit, že lidé v lockdownu mají všeho dostatek a žijí disciplinovaně. Příběhy o strádání a hladomoru se ale šíří po sociálních sítích, kde je čínští cenzoři nestíhají mazat.

Čínská vláda se i v dobách vysoce nakažlivé ale méně nebezpečné koronavirové varianty omikron snaží udržovat počty infikovaných u nuly. Usiluje o to právě pomocí drakonických lockdownů. Lidé v Šanghaji jsou frustrovaní i kvůli tomu, že je úřady do poslední chvíle ujišťovaly, že se žádný lockdown nechystá a dokonce jakékoli domněnky trestaly jako šíření poplašné zprávy.

Peking se navíc snaží omikron vykreslit jako vysoce smrtící variantu, které se dá čelit pouze lockdowny. „Téměř každý začíná chápat zjevnou absurditu toho, že samotné řešení problému se stalo horším než problém jako takový,“ napsal Ťiang pro CNN.

Ekonomičtí experti mezitím upozorňují, že rozsáhlý lockdown v Šanghaji a dalších ekonomických centrech Číny naprosto paralyzuje světový obchod a bude mít fatální dopad na globální ekonomiku. Ve městě sídlí přes 800 nadnárodních korporací a šanghajský přístav je naprosto klíčovým rozcestníkem mezinárodní lodní dopravy. Lockdown navíc zásadně ovlivní automobilový i elektrotechnický průmysl.

Tagy: