Zázraky brněnských chirurgů. Díky nim nepřijdou děti se vzácnou vadou o nohu a mohou chodit

Vrozený pakloub bérce

Unikátní operace končetin v Brně

Ortopedi v Brně jako jediní v republice odoperovali už deset dětí, které se narodily se závažnou vadou dolní končetiny – takzvaným vrozeným pakloubem bérce. Bez včasného zákroku by jim hrozilo, že nebudou chodit. V horším případě dokonce, že o nohu přijdou.

Mikuláš z Prahy, kterému je 4,5 roku, a o rok mladší Tonička z Brna – obě děti přišly na svět se stejnou diagnózou. Vrozený pakloub bérce znamená, že kost na noze roste už od narození křivě a láme se.

„My jsme na to přišli až ve chvíli, když se Mikulášovi noha zlomila, dítě sice chodilo, ale mělo křivou nohu a nikdo nám nebyl schopný dát informaci proč,“ říká maminka malého Mikuláše. Ten je prvním pacientem v Česku, který v péči dětských ortopedů v Brně unikátní operaci podstoupil. Při ní se nejprve za pomoci implantátu dolní končetina zpevní a pak, v řádech měsíců, postupně zhojí.

„U těch dřívějších metod ta souhrnná úspěšnost byla kolem padesáti procent. To znamená, že se ta kost v polovině případů nezhojila nebo docházelo k opakovaným zlomeninám. Věk není rozhodující, rozhodující je velikost té kosti a abychom ty implantáty do té kosti dokázali dostat,“ vysvětluje klíčové faktory úspěšnosti zákroku Karel Urbášek, vedoucí Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie brněnské fakultní nemocnice.

Dítě je sice na několik měsíců pohybově omezeno, musí nosit dlahu i ortézu, ale po zhruba třech operacích se vrací zpátky do života. „Ortézu bych si rád nechal na památku,“ říká o svých plánech malý Mikuláš.

„Radost z pohybu neztrácí, snaží se rozběhnout, rozejít, skákat. Jen po schodech chodí trošku jinak než zdravé děti. Spadnul mi velký kámen ze srdce, když se její problémy vyřešily,“ přiznává maminka malé Toničky.

Lékaři v dětské nemocnici pomohli nejenom těmto dvěma dětem, ale i dalším osmi pacientům. Podle lékařů se jim daří dobře a nyní se učí chodit.

Tagy: