Studenti stávkují za klima, v Brně obsadili atrium univerzity. Od vlády chtějí více činů

Za klima protestují i pražští vysokoškoláci. (14. listopadu 2022)

Studenti stávkují za klima

Studenti Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity zahájili v pondělí dopoledne v atriu budovy v Joštově ulici okupační stávku za klima. Děkan Stanislav Balík sice atrium nechal uzavřít, během dopoledne však někdo prostor otevřel a studenti se tam přesunuli ze suterénních prostor, kde si před tím vytvořili nouzové zázemí – přinesli si karimatky, polštáře či jiné lůžkoviny. Studentské demonstrace za klima v pondělí probíhají i v Praze a několika krajských městech. Děkan ČTK vpodvečer řekl, že nechal odpoledne v atriu odpojit elektřinu, topení a vypnout wifi.

Děkan se studenty v minulých dnech vyjednával, chtěl jim umožnit protest i kulturní program v atriu, ovšem pouze přes den, nikoli v noci. Studenti ale pokládali přespávání za podstatnou část svého protestu.

V e-mailu adresovaném studentům argumentoval Balík bezpečností a ochranou zdraví a majetku. Ráno tak studenti našli atrium uzamčené, což se ale dopoledne změnilo. Kdo prostor otevřel, není jasné. Stávkující studenti tou dobou byli v suterénu a radili se o dalším postupu.

„Debatovali jsme v suterénu o tom, jak budeme dále postupovat. Mezitím někdo dveře atria odemknul a sundal i ceduli informující o jeho uzavření. Zřejmě máme větší podporu akademiků a akademiček, než se může zdát,“ sdělil mluvčí hnutí Univerzity za klima a student fakulty Marek Soška.

Děkan Balík řekl, že vše podstatné sdělil studentům v mailu. Potvrdil také, že elektřina a topení je v atriu vypnutá z jeho rozhodnutí. „Nejde tam elektřina, netopí se tam a nefunguje wifi z mého rozhodnutí. Pokud chtějí vést debaty, k tomu elektřinu ani wifi nepotřebují. Mé stanovisko platí, nesouhlasím s nelegálním užíváním prostor fakulty," uvedl Balík.

„Na páteční schůzce byl děkan razantní a nevyloučil ani to, že zavolá policii. Ačkoliv si myslím, že mám tuhý kořínek, vyvolalo to ve mně strach. Strach z klimatické krize však určitě převyšuje strach z vedení fakulty, proto jsme se rozhodli stávku uskutečnit. Zároveň cítím i naději, že se s klimatickou situací dá stále něco dělat,“ řekl další z organizátorů stávky Petr Doubravský.

Na fakultu přišli protestující studenti s transparenty jako „Nerůst“, „Vystoupit z Energetické charty“ nebo „Pohodu všem“. Chtějí přimět vládu k větší aktivitě tváří v tvář výzvám spojeným s globálním oteplováním a změnou klimatu.

Akce nepřijatelně zneužívá termín „okupační stávka“

Balík v obecné rovině studentům vyjádřil pochopení pro cíle stávky, měl ale výhrady k formě. „Přestože změnu klimatu i já osobně vnímám jako palčivý a akutní problém, takto radikální formu protestu nemohu podpořit a fakulta se k této iniciativě nepřipojí. V kontextu probíhající skutečné ruské okupace na Ukrajině a v kontextu historie studentských stávek v době nesvobody (především 1968 a 1989) považuji za zcela nepřijatelné zneužívání obou termínů – ‚okupační stávka‘ v současné situaci,“ napsal děkan.

Akci kritizovali i někteří studenti zasažených fakult. „Já se ptám, jak přesně má klimatu pomoct, že se studenti nebudou moct vzdělávat,“ vymezila se proti smyslu „okupační stávky“ na Twitteru jedna z nich. Té však někteří komentující oponovali s tím, že s podobným přístupem by se dala odsoudit celá řada dalších, podle nich legitimních protestů.

Do stávky se zapojili studenti z vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ústí nad Labem, Hradci Králové a v Plzni. Připravili semináře, promítání či tematické diskuse a kulturní akce. Studenti zdůrazňují, že stávka nesměřuje proti vedení či zaměstnancům fakult. Akce podle nich není primárně snahou o narušení běžného chodu škol.

Chci umřít, ale ne takhle

V Praze se na náměstí Jana Palacha sešlo asi 80 studentů. Někteří s sebou přinesli transparenty s nápisy „Kdyby byla planeta banka, už by ji politici zachránili“, „Chceme změnu, ale ne klimatickou“ nebo „Chci umřít, ale ne takhle“. Po přečtení požadavků, které organizátoři stávky vznesli vůči české vládě a vedení českých univerzit, shromáždění lidé provolávali hesla jako „Konec uhlí!“ či „Klimatickou spravedlnost!“.

Studenti vládu vyzývají, aby si vytyčila řešení klimatické krize jako svou prioritu a začala urychleně snižovat emise skleníkových plynů, které způsobují globální oteplování. To vede k dlouhotrvajícímu suchu, častějším záplavám nebo i rozsáhlým požárům. Podle účastníků stávky by vláda měla mimo jiné zřídit zvláštní ministerstvo nebo určit vládního zmocněnce, jejichž agendou bude boj s klimatickou změnou a jejími důsledky. Studenti také vyzvali vládu, aby se zasadila o to, aby do roku 2033 skončily v Česku uhelné elektrárny.

Tagy:
demonstrace Brno stávka studenti klimatické změny univerzita protesty Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity