Brutální poprava zajatce? Rusové chtěli Ukrajince zlomit, místo toho vytvořili legendu

Neozbrojený ukrajinský voják zvolal „sláva Ukrajině“, Rusové v reakci na to do svého zajatce začali zběsile pálit. Pondělní záběry, které ukazují bezohlednou popravu, oblétly za pár hodin celý svět. Zatímco Kyjev žádá spravedlnost, experti hodnotí okolnosti videa. Podle nich se okupanti zveřejněním takových materiálů snaží Ukrajince zastrašit, což se jim ale nepovedlo. Místo toho spíš stvořili legendu.

„Ano, to video vojáka, který s ledovým klidem a se slovy ‚sláva Ukrajině‘ čelí popravě – dalo by se říct vraždě, jsem viděl,“ potvrdil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Ten se nyní nachází na Ukrajině jen pár kilometrů od frontové linie, kde tráví čas s ukrajinskými vojáky. A co na brutální záběry říkají samotní ukrajinští obránci?

„Jakmile se to video začalo objevovat na sociálních sítích, hned mi to přišli ukázat. Velmi silně se jich to dotklo. Viděli totiž člověka svého věku ve stejné uniformě, jako mají oni. Ten muž se dostal do situace, v níž se mohou ocitnout i oni. Na druhou stranu mi ukrajinští vojáci řekli, že je to až tak nepřekvapuje, protože vědí, že Rusové takové věci dělají. Nyní to ale vidí celý svět,“ zmínil reportér CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válku na Ukrajině vyřeším za den a zachráním svět. Trumpovy bizarní sliby pobuřují politiky

Podle Zrna však podobná videa nemají vliv na ukrajinskou morálku. „Odhodlání ukrajinských vojáků bojovat to nijak nepřerušilo. Bavili jsme se o tom před chvílí. Ptal jsem se: ‚Chlapi, jak dlouho myslíte, že ta válka bude trvat?‘ ‚Až do našeho vítězství,‘ odpověděli naprosto jednoznačně,“ dodal Zrno.

Záběry, které mají ukazovat popravu ukrajinského zajatce, se začaly šířit na sociálních sítích v pondělí. O den později ukrajinská armáda přišla s tím, že se mrtvý voják jmenuje Timofij Mykolajovič Šadura a byl členem obávané 30. mechanizované brigády.

Zatímco zmíněná vojenská skupina slibuje odplatu, Kyjev žádá spravedlnost. „Objevilo se video, na němž ruští vojáci zastřelili zajatého ukrajinského vojáka za výrok ‚sláva Ukrajině‘. Je extrémně těžké tyto záběry sledovat,“ uvedl například poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval Mezinárodní trestní soud (ICC) se sídlem v Haagu, aby vraždu zajatce vyšetřil a pachatele potrestal. Samotné video pak Kuleba označil za hrůzostrašné a za další důkaz toho, že Rusko na Ukrajině páchá genocidu.

V případě dalšího podezření ze zastřelení zajatce podnikla první kroky už i Služba bezpečnosti Ukrajiny i ukrajinská generální prokuratura.

„Video brutální střelby na neozbrojeného muže šokovalo ukrajinskou společnost. I válka má své zákony. Existují normy mezinárodního práva, které ruský zločinecký režim systematicky ignoruje. Jenže po zločinu nakonec následuje trest. Všichni zúčastnění se budou zodpovídat,“ slíbil ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin.

„Ruští vyp*čenci zavraždili ukrajinského obránce za slova ‚sláva Ukrajině‘,“ neskrýval své rozhořčení na sociálních sítích aktivista běloruského původu Andrej Poleščuk, který se dlouhodobě věnuje konfliktu na Ukrajině. „Okupanti chtěli zlomit ducha ukrajinských obránců, mezitím vytvořili legendu,“ dodal.

„Sláva Ukrajině. Za tato slova Rusáci zajatce bez dalšího střílejí. Takhle by vypadal mír podle Ruska. Poprava zajatců je válečný zločin. Během roku války k nim bohužel docházelo na obou stranách. Ukrajina je stíhá a aktivně od nich své vojáky odrazuje. Rusko naopak projevuje nulový smysl pro nápravu a spravedlnost,“ doplnila jaderná fyzička Dana Drábová.

Generální prokuratura Ukrajiny nashromáždila už více než 70 tisíc vážných podezření z ruských zločinů agrese či válečných zločinů a také přes 16 tisíc podezření ze zločinů proti národní bezpečnosti.

„Celkem 915 lidí zapojených do zločinů Ruské federace už bylo informováno o podezření, 26 takových osob je již odsouzeno. Děkuji všem státním zástupcům za odvedenou práci,“ dodal prokurátor Kostin.

Jednoznačně nejvíce válečných zločinů okupanti napáchali v Doněcké oblasti (přes 15 tisíc), následuje Charkovská oblast (skoro 13 tisíc), Chersonská oblast (více než 11 tisíc) a Kyjev s předměstím (téměř 11 tisíc).

Tagy: