Expert: Nejlepší ruská tanková jednotka utrpěla těžké ztráty. Ukrajině se daří protiofenziva

U ukrajinského města Trosťanec se odehrála tvrdá bitva mezi ukrajinskou armádou a elitní ruskou tankovou jednotkou. Snímek z 28. března 2022.

Lukáš Visingr o vývoji bojů na Ukrajině (2.4.2022)

Ukrajinské armádě se daří na severu země vést protiofenzívu proti ruským vojskům. V jedné z bitev se jí podařilo uštědřit tvrdé rány elitnímu tankovému útvaru – tomu nejlepšímu, který má Rusko k dispozici, uvedl vojenský analytik a bezpečnostní expert Lukáš Visingr. Ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že se Ukrajinci mohou ještě bránit dlouhé měsíce díky dodávkám zbraní ze Západu i své dobré morálce.

Ukrajincům se v posledních několika dnech daří osvobozovat desítky obcí. Protiofenzíva zasadila ruským vojskům tvrdé rány, například z bitvy u města Trosťanec v Sumské oblasti odešla elitní ruská 4. gardová tanková divize s obrovskými ztrátami. „Což je nejlepší tanková jednotka, jakou Rusko vůbec má,“ podotkl Visingr.

Současně upozornil, že poměrně úspěšné osvobozování ukrajinského území pravděpodobně úzce souvisí s tím, že se Rusové na řadě míst plánovitě stahují a oslabují svou nasazenou posádku. Nejspíše se na své půdě ale snaží přeskupit, aby mohli odstartovat velkou vojenskou operaci na jiném místě, nejspíše v donbaském regionu.

Z hlediska vedení války se ale Rusko dočkalo strategické katastrofy. „To bylo jasné už po několika málo dnech. Prvotní plán, kdy chtěli obsadit Kyjev a počítali s tím, že se země okamžitě zhroutí, v podstatě zkolaboval hned první den. Selhal i plán B, tedy standardní konvenční postup tankových a mechanizovaných sil Ukrajinou,“ vysvětlil vojenský analytik.

Rusové poté sáhli po plánu C, jehož součástí bylo podle Visingra bezohledné ostřelování ukrajinských měst a poziční válka. Nyní se proto zdá, že se veškeré vojenské úsilí ruské armády přesune do Donbasu v rámci plánu D. Ukrajinská armáda je ale připravená se nadále bránit, jako tomu bylo doposud.

„Rozhodně na to mají kapacity a navíc jsou neustále zásobováni od členů NATO a Evropské unie. Přestože také utrpěla těžké ztráty, Ukrajina se dokáže udržet ještě relativně dlouho – určitě týdny, spíše měsíce. O Rusku to úplně neplatí, je na tom mnohem hůř,“ pokračoval expert ve vysílání. Navíc se ukrajinská strana na podobný konflikt připravovala dlouhé roky, což se jí nyní zúročilo.

„Ukrajinci nikdy neměli pochybnosti o tom, kdo je jejich nepřítel – počítali, že se něco takového stane. Spousta ukrajinských velitelů absolvovala školení na vojenských univerzitách v zemích NATO. Nepochybně také mají velmi silnou zpravodajskou podporu od západních zemí, protože členové NATO jim dodávají přesné informace o pozicích ruských vojsk. Často se říká, že Ukrajinci vědí lépe než ruští velitelé, kde se nacházejí ruské jednotky,“ přiblížil ukrajinskou obranu Visingr.

V neposlední řadě se obránci mohli těšit masivní podpoře spočívající v dodávkách zbraní. Do konce března dorazilo na Ukrajinu asi 20 tisíc různorodých protitankových zbraní, od sofistikovaných řízených střel Javelin po jednoduché pancéřové pěsti. Dalších 10 tisíc má být podle Visingra na cestě. Důležitou roli sehrály rovněž turecké drony Bayraktar TB2 a protiletecké střely Stinger.

Jako klíčový faktor Visinger označil morálku. „To, že se Ukrajinci brání s bezpříkladnou statečností a obětavostí, je nesmírně důležité. Je vidět, že se morálka v moderním válčení vůbec opomíjet nedá. Naopak na ruské straně není morálka zrovna příkladná. Za ten měsíc se už dostala na dost mizernou úroveň,“ dodal závěrem vojenský analytik.

Tagy: