Bude mít česká armáda stíhačky zadarmo? Švédsko nabídlo 14 nadzvukových Gripenů

Stíhací letoun české armády JAS-39 Gripen

Švédsko nabídlo Česku převod 14 nadzvukových Gripenů

Švédsko nabízí České republice bezplatný převod všech 14 nadzvukových letounů JAS-39 Gripen provozovaných českou armádou. Česko si je zatím pronajímá a smlouva by měla skončit v roce 2027. Švédsko by tyto stroje věnovalo. Vyplývá to z informací, které má CNN Prima NEWS k dispozici.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

„Česká republika si nyní pronajímá 14 letounů a tyto letouny mohou být České republice předány za nulové náklady,“ uvedl švédský velvyslanec v České republice Fredrik Jörgensen. Jde o 12 stíhacích letounů Gripen C/D v jednomístné verzi a dva ve verzi dvoumístné. Pronájem skončí v roce 2027 a může být o dva roky prodloužen.

České letectvo by tak podle něj mohlo pokračovat s Gripeny. „Byl by to také velmi rychlý proces, který by vyloučil jakékoli riziko výpadku kapacit,“ sdělil Jörgensen. Další kroky by prý záležely na potřebách České republiky.

„Jestli si bude přát pronajmout, nebo dodat dalších deset letounů, umíme je doručit na čas. Tím se lišíme od ostatních. Vždy jsme vše plnili včas a jsme toho schopni i nyní,“ dodal švédský velvyslanec.

Stávající letouny by byly modernizovány a Česko by si zároveň mohlo zakoupit nejmodernější verzi Gripen E. „Představili jsme novou verzi E, kterou začíná používat Švédsko a také Brazílie. Také u verze E, stejně jako u verze C, je možná soustavná modernizace,“ podotkl pro CNN Prima NEWS.

Místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička z opozičního hnutí ANO řekl, že výběr nadzvukového letectva se má řídit potřebami armády. „Nabídka je rozhodně zajímavá a mělo by se o ní jednat,” uvedl.

Za další výhodu pro české letectvo v případě pokračující spolupráce považuje to, že by mu nevznikly dodatečné náklady se změnou zázemí nebo třeba s výcvikem techniků. Ty by si vyžádal případný přechod na jiný typ letadla.

Výhodou Gripenu je také fakt, že je velice flexibilní a nenáročný na údržbu a letovou dráhu. Pro doplnění paliva nebo zbraní nepotřebuje leteckou základnu a dokáže vzlétnout a přistát prakticky na jakékoliv dálnici.

Ministerstvo obrany sdělilo, že podobnou nabídkou od Švédska nedisponuje. Podle ředitele komunikace ministerstva obrany Davida Jareše vláda rozhodne o budoucnosti českého nadzvukového letectva na základě odborného doporučení armády.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) avizovala, že bude chtít o dalším osudu českého stíhacího letectva rozhodnout co nejdříve, z armády už dostala vojenské doporučení dalšího postupu. Vláda by se tématem údajně mohla zabývat v nejbližších týdnech. Jako o jednom z hlavních kandidátů se mluví o amerických strojích tzv. páté generace F-35 Lightning.

Tagy: