Ničivý kolos, který se ubrání i dronům. USA se chlubí nástupcem legendárního tanku Abrams

Zbrojní gigant General Dynamics Land Systems (GDLS) ukázal prototyp nového amerického páteřního tanku AbramsX.

Válka na Ukrajině (19.10.2022 9:00)

Bezosádková věž s automatickým nabíjením, ničivý kanón ráže 120mm i ochrana proti dronům. Tak si američtí zbrojaři představují nástupce ikonického tanku Abrams. Na výstavě AUSA 2022 ukázali prototyp AbramsX, který nešetřil na revolučních novinkách. Podle výrobce půjde o největší technologický skok od dob studené války. Co všechno dokáže budoucí páteř amerických pozemních sil?

Tank M1 Abrams tvoří základ americké pozemní armády už čtyři dekády a řadí se k nejznámějším i nejefektivnějším bojovým strojům na současném bojišti. Legendární status si vydobyl hned při svém prvním nasazení v 90. letech ve válce v Zálivu, kdy se 1 900 tanků zúčastnilo operace Pouštní bouře.

Zastaralé sovětské stroje T-72 neměly proti obrněné americké kavalerii příliš velkou šanci, přičemž zásadní roli sehrálo i noční vidění na Abramsech. Irácká armáda zkrátka neviděla, kdo a odkud na ni útočí. Americké síly během operace nepřišly o jediný tank vyjma několika kusů, které byly z technických důvodů vyřazeny z provozu.

Nyní americký zbrojařský koncern General Dynamics Land Systems (GDLS) odhalil budoucnost svého ikonického tanku. V rámci vojenské výstavy AUSA 2022 se pochlubil testovaným prototypem AbramsX. Výrobce označil stroj za „demonstrátor“ řešení a technologií, které budou použity pro vývoj nové generace páteřních amerických tanků.

Ačkoli ve svých propagačních materiálech mluví o modernizaci dosavadního modelu M1 Abrams, ve skutečnosti se v mnoha ohledech jedná o zcela nový tank. Revolučních novinek nabízí hned několik. Tou nejrazantnější změnou je sázka na bezosádkovou věž s automatickým nabíječem. V praxi to znamená, že osádka bude pouze tříčlenná (oproti klasickému týmu o čtyřech lidech včetně nabíječe) a může fungovat většinu času v bezpečí přepracované korby tanku.

Zatímco automatické nabíjení bylo a stále je hlavní bolístkou ruských strojů, zde se výrobce poučil z chyb sovětských inženýrů a oddělil munici od zbytku prostoru s vojáky. Jinými slovy se nestane, že by při přímém zásahu došlo k explozi munice, která by věž tanku „odvíčkovala“, jak se to hojně děje na ukrajinském bojišti.

Ničivější, odolnější i úspornější

Hlavní zbraň tvoří přesný a účinný kanón XM360 ráže 120 mm, který v kombinaci s průraznou municí nebude mít problém probít pancíř současných moderních tanků. Není ovšem vyloučené, že se další verze AbramsX dočká děla ještě větší ráže.

Výzbroj doplňuje modul Kongsberg Protector RS6 s osvědčeným kanónem ráže 30mm. Zatím není jasné, zda přímo nahradí tradiční kulometnou věž, která doposud tvořila nedílnou součást arzenálu téměř všech moderních tanků.

Hojně opomíjenou kapitolou je spotřeba tanku, která je u současného modelu obrovská. V případě prototypu si stroj vyžádá o polovinu méně paliva než klasický M1 Abrams, a to díky hybridnímu elektricko-dieselovému motoru.

Prototypu nahrává také o několik tun nižší hmotnost, ve výsledku je AbramsX o něco rychlejší a tišší. Otázka ovšem je, jak to bude na bojišti, až se na tank naloží muniční náklad, osádka a její výbava.

Stroj je vybaven několika novými dohledovými systémy a kamerami. Řidič, střelec i velitel by díky tomu měli mít perfektní přehled o situaci na bitevním poli. Umělá inteligence podle GDLS pomůže osádce s identifikací cílů, zatímco rozšířená realita v počítačích uvnitř tanku poslouží k analýze bojiště. Samozřejmostí je také noční vidění.

AbramsX počítá i s obranou proti dronům. Senzory mají umět zachytit blížící se bezpilotní cíle, posílený horní pancíř na věži tanku má zase chránit před padajícími bombami a granáty. Samotný stroj by měl ale disponovat také systémy pro spolupráci se spřátelenými průzkumnými a bojovými drony.

I přes poměrně nadšené reakce může tankový prototyp narazit u Pentagonu a amerických senátorů. Ti musí nejprve schválil ambiciózní modernizační program, aby mohl vývoj stroje AbramsX pokračovat do finální fáze.

Tagy: