Přežila tři atentáty, Tálibán jí zastřelil otce. Čekám na smrt, svěřila se starostka

Ženy v Afghánistánu dokázaly za dvacet let získat dostatečná práva na to, aby mohly být v politice. To se povedlo třeba 29leté Zarifě Ghafariové, nejmladší starostce v zemi. Poté, co Tálibán obsadil hlavní město, prchla. Ví, že se ji hnutí pokusí zabít. Již v minulosti se o to třikrát jeho stoupenci pokusili. Čekám, až si pro mě přijdou, svěřila se zničená žena.

Ghafariová patří dnes mezi nejznámější a nejvlivnější političky v zemi. Mezi lidmi je oblíbená, především pak v provincii Maidan Wardak, kde se jako jedna z prvních žen stala starostkou. V roce 2018 usedla na radnici města Majdán Šahr.

Kvůli jejímu vlivu a postavení jí Tálibán v minulosti sliboval smrt. Třikrát se na ni pokusili spáchat atentát. Loni v listopadu, jen dvacet dní po posledním pokusu, zemřel její otec. Generála Abdula Wasi Ghafariho zastřelili Tálibové přímo před jeho domem.

Starostku „přeložili“ do Kábulu

„Zabili ho proto, že pracoval pro afghánskou vládu, že byl voják. Protože bojoval za svůj národ a tuhle zemi. Zavraždili ho proto, že byl můj otec – táta dívky, která bojuje za svou zemi,“ zdůrazňovala mladá politička, která se opět ocitla v nebezpečí.

Jakmile se Tálibán rozhodl, že se země znovu zmocní, byla Ghafariová přeložena na ministerstvo obrany v Kábulu. Zde se starala o vojáky a civilisty zraněné po teroristických útocích. Nikdo však nečekal, že radikální islamisté doputují až do hlavního města. Místa, kde se lidé z celé země snažili před hrozbou schovat.

Významní členové vlády stihli uprchnout do bezpečí, Ghafariová a další lidé s rodinami však zůstali bez pomoci. Mladá politička běžela deset kilometrů, aby se dostala co nejdál od Tálibánu, který mířil k branám Kábulu. Po cestě vyzvedla svou sestru z univerzity, aby ji zachránila. Každý člen její rodiny je nyní v nebezpečí.

„Sedím tu a čekám, až přijdou. Není tu nikdo, kdo by mně nebo mé rodině pomohl. Sedím zde s nimi a se svým manželem. Pro lidi, jako jsem já, si přijdou, zabijí nás. Nemůžu ale rodinu opustit. A i kdyby, kam bych šla? Nevím,“ sdělila v obavách zlomená žena pro web iNews. Po těchto větách se odmlčela a řekla, že už není schopna dál mluvit.

Prázdné sliby

Nikdo nečekal, že Kábul padne do moci Tálibánu. „Mysleli jsme, že se hlavní město nezhroutí,“ podotkla poslankyně Farzana Kochaiová. Právě sem desítky tisíc lidí s rodinami utíkaly v domnění, že budou v bezpečí. Jejich naděje však vyhasly. Tálibán slibuje, že budou ženy a odpůrci hnutí ušetřeni, stejně tak jako lidé, kteří spolupracovali s vládou. Nikdo však jejich slovům nedůvěřuje.

A to i přesto, že v úterý Tálibán vyhlásil amnestii pro afghánské úředníky, které vyzval, aby se vrátili zpět do práce. „Nikomu nebude ublíženo na životě, majetku nebo důstojnosti. Občané Kábulu nebudou ohroženi,“ ujišťoval Tálibán. Už nyní však existují důkazy o vražedných mstách a jiných brutálních praktikách, kterých se islamisté dopouštějí.

Tagy: