Peklo za mřížemi. Muž odsouzený v Doněcku k popravě musel na kameru zpívat ruskou hymnu

Aiden Aslin u soudu v tzv. Doněcké lidové republice

Kremlem podporovaná zpravodajská stanice RT zveřejnila znepokojivé video, v kterém je britský zajatec zadržovaný na východě Ukrajiny přinucen zpívat ruskou hymnu. Jde o osmadvacetiletého Aidena Aslina odsouzeného proruskými separatisty k trestu smrti.

Ve více než dvouminutovém záznamu stojí neoholený a zanedbaný Brit ve své vězeňské cele a potupně zpívá ruskou hymnu, informuje britský deník Daily Mail. Během výstupu se vedle něj culí bývalý americký policista John Dougan, jenž jeho „výkon“ shrnuje jako „úžasný“.

Dougan je znám zejména jako prominentní ruský propagandista, pracující na Ukrajině pro organizaci Sputnik International.

Záběry Aslina z Newarku v hrabství Nottinghamshire se objevily několik dní po zprávách, že další zadržený Brit, Paul Urey, zemřel ve vazbě, uvádí deník.

I když bylo video natočeno pod nátlakem, podle Daily Mail zároveň poskytuje určitý důkaz, že Aslin, na rozdíl od Ureyho, zůstává naživu. Toho zajali proruští militanti, když se pokusil zachránit ženu poblíž Doněcka.

Aiden Aslin byl zajat spolu s dalším Britem, Shaunem Pinnerem, již v červnu. Nyní je držen ve vazbě proruskými separatisty ze samozvané Doněcké lidové republiky.

Oba muži se po roce 2016 přestěhovali na Ukrajinu, kde se usadili ve východním městě Mariupol. Posléze vstoupili do ukrajinské armády, a to jako vojáci námořní pěchoty. Navzdory své pozici profesionálních příslušníků ozbrojených sil však byli obviněni z toho, že jsou žoldáci. Po krátkém procesu následoval rozsudek smrti.

Deník The Sun mezitím připomíná situaci dalšího britského zajatce, Johna Hardinga. Ten byl ve vězeňském rozhovoru s Marinou Kimovou – oddanou zastánkyní ruského prezidenta Putina – tázán na poslední slova své dceři v případě, že by mu hrozil trest smrti.

Harding podle deníku v rozhovoru prosil také Borise Johnsona, aby ve věci zasáhl a zachránil mu život.

Tagy: