Bylo mi devět a křičeli na mě, že jsem teroristka. Muslimové v USA si nesou stigma dodnes

Muslimka popsala, jak 11. září změnilo její život

11. září se podepsalo i na členech americké muslimské komunity

Datum 11. září znamenalo trauma nejen pro přeživší útoků a pozůstalé po obětech, ale podepsalo se i na členech americké muslimské komunity. Mnozí lidé se na ni začali dívat s obavami a podezřením. Někteří muslimové si s sebou nesou stigma dodnes.

Nedůvěra, podezírání, nevraživost. To jsou slova, která zmiňují někteří američtí muslimové, když mluví o tom, jak teroristické útoky z 11. září změnily chování Američanů vůči jejich menšině. „Když jsem po 11. září přišla do školy, velmi brzy jsem pochopila, že kvůli mému jasně muslimskému vzezření se na mě teď bude spoustu lidí dívat jinak,“ uvedla studentka Amirah Ahmedová.

Proti předsudkům se mnozí rozhodli aktivně bojovat. Shuri Olowová se narodila v Somálsku, kde zuřila občanská válka. Z uprchlického tábora v Keni se rodina přestěhovala do Spojených států. Události 11. září ji motivovaly k pokusu o vstup do regionální politiky.

„Vlastně je to jeden z důvodů, proč kandiduji. Chci se postavit proti tomu, že si někdo myslí, že sem nepatřím. Tohle je můj domov. Žiju tady 23 let a přála bych si, aby se tady vytvářelo prostředí, ve kterém se všichni budou cítit komfortně,“ uvedla Olowová, kandidátka do zastupitelstva okresu King County.

Na některé věci si ale během kampaně musí dávat pozor. „Když mě lidé vidí v televizi, je hned jasné, jakého jsem vyznání. Musím k tomu přistupovat tak, že někteří se při setkání se mnou poprvé v životě setkávají s muslimem. Pokud do té doby věřili různým stereotypům, snažím se, aby pochopili, že ne všichni musí být takoví,“ podotkla Olowová.

Muslimové musejí zvažovat, co řeknou

Nejhorší momenty prožívali muslimové ve Spojených státech podle svých slov těsně po tragických událostech roku 2001. „Vybavuji si, jak jsme po 11. září šly se sestrou po ulici. Přecházely jsme silnici cestou do mešity. Bylo mi tehdy devět let a někdo na nás pokřikoval, že jsme teroristé. Určitě nás to ovlivnilo a rozumím tomu, že na některé lidi mohlo takové chování dopadnout hůře,“ prohlásila kandidátka do newyorské městské rady Shahana Hanifová.

Stigma si s sebou mnozí nesou dodnes. Musí neustále zvažovat svá slova. Nechtějí někoho urazit nebo dostat sami sebe do zbytečných problémů.

„Nedávno jsem pomáhal plánovat dětský výlet na Niagárské vodopády. Měl jsem se postarat o ubytování. Když se mě v tom zařízení ptali, kdo že to přijede, zarazil jsme se a řekl jsem jim, že členové jedné modlitebny. Nechtěl jsem zmiňovat, že jsme muslimové. Je to smutné. Říkal jsem si, že by k nám možná přistupovali jinak, že by nás nechtěli. Ještě dvacet let po 11. září tyhle věci stále cítím. Takže si myslím, že velký pokrok v tomto smyslu nenastal,“ míní veterán americké armády Mansoor Shams.

Tagy: