Býval miláčkem Putina, teď chce bojovat za Ukrajinu. Cítím jen nenávist, říká ruský Rambo

Moskevský rodák Artur Smoljaninov býval v Rusku jedním z nejpopulárnějších herců. Proslavil se díky filmu 9. rota, který zachycuje sovětskou válku v Afghánistánu. Smoljaninov se ale v Rusku znelíbil kritikou invaze. Emigroval a nyní dokonce zvažuje, že bude válčit za Ukrajinu.

Psal se rok 2005 a do kin šel rusko-finsko-ukrajinský film 9. rota. Snímek epického formátu vycházel ze sovětské války v Afghánistánu. Hlavního hrdinu ztvárnil herec Artur Smoljaninov, který ve filmu zůstal jako jediný bránit kótu proti mudžáhidům. Snímek byl kasovní trhák a kritici ho přijali vlídně.

Zvláště si ho oblíbil i Vladimir Putin. Ruský prezident byl filmem natolik uchvácen, že pozval štáb včetně Smoljaninova v listopadu roku 2005 do své rezidence. „Snímek je velmi silný. Opravdu realistické svědectví o válce a lidech, kteří byli v extrémních podmínkách a důstojně se s tím potýkali,“ říkal tehdy o filmu Putin, píše americká CNN.

Smoljaninov – který si vysloužil přezdívku „ruský Rambo“ – ale po začátku ruské invaze z Putinova seznamu filmových idolů vypadl. Herec se totiž ostře vymezil vůči útoku na Ukrajinu. Nejprve válku kritizoval z Ruska, nyní zřejmě žije v Lotyšsku. Ruské úřady s ním vedou trestní řízení a označily ho za zahraničního agenta.

Půjde herec do války?

„K lidu na druhé straně frontové linii necítím nic jiného než nenávist. Kdybych tam byl, neměl bych žádné slitování,“ řekl Smoljaninov pro ruský opoziční list Novaja gazeta.

Herec se v rozhovoru svěřil, že jeho bývalý kolega z branže odjel bojovat na frontu. Válčí za Moskvu. „Zastřelil bych ho? Bez mrknutí oka! Je možné, že půjdu bojovat za Ukrajinu? Rozhodně. Je to pro mě jediné východisko. A pokud půjdu do války, tak budu bojovat jedině na straně Ukrajiny,“ dodal Smoljaninov.

Pozměnil kultovní píseň

Ruský umělec pobouřil svou vlast také tím, že přetextoval sovětskou píseň Tjomnaja noch (Temná je noc) z dob Velké vlastenecké války. Smoljaninova verze už Rusko neoslavuje, nýbrž kritizuje.

„Podívej se, okupante. Jak jsou porodnice bez proudu, jak děti sedí v úkrytech. Jak jsou knihy utopené. Ruská noc dolehla na školy a nemocnice,“ zpívá se podle CNN v nové verzi písně.

Smoljaninov se v ní obul také do Vladimira Putina. „Bunkr, kde se vůdce skrývá. Tam je malý plešatý kuchař. A vůdce lžící krmívá,“ napsal herec. Slovem „kuchař“ zřejmě odkazoval na Jevgenije Prigožina, šéfa žoldnéřské Vagnerovy skupiny, který zároveň vlastní síť restaurací a cateringovou firmu.

Prigožin je ale v současnosti s Putinem dost možná na kordy. Z Ruska se šíří domněnky, že vůdce vagnerovců chce na Ukrajině ukázat, že jeho muži jsou ti schopní, zatímco konvenční ruská armáda nikoliv. Podle některých expertů se chce Prigožin dokonce stát šéfem Kremlu.

Tagy: