Vagnerovci jsou nejlepší, jediní mají na Ukrajině úspěchy. Prigožin velebí své žoldáky

Vagnerovci ve válce na Ukrajině aktuálně příliš nezáří, jejich zakladatel Jevgenij Prigožin se je přesto snaží prezentovat co možná nejlépe. Například dílčí úspěch u Soledaru označuje za výlučnou práci svých vojáků. To vše v době, kdy se Prigožinovo jméno stále častěji skloňuje v souvislosti s následnictvím Vladimira Putina.

Kromě Vladimira Putina rezonuje v souvislosti s Ruskem v poslední době právě jméno šéfa vagnerovců. Před několika dny se hovořilo o tom, že Prigožin chce neúspěchy svých žoldáků na Ukrajině jednoduše svalit na svého rivala – ministra obrany Sergeje Šojgua. Nyní se naopak snaží přisvojit si zásluhy za povedený úder ruských sil.

Americký Institut pro studium války (ISW) totiž upozorňuje na postupující ruské síly u Soledaru. A na scéně je opět Prigožin a jeho skupina. Vagnerovci si podle ISW nárokují kredit, za úspěšný postup. Institut upozorňuje, že na ruských sociálních sítích se začala objevovat videa, na nichž se právě vagnerovci dostávají do střetů s ukrajinskými silami uprostřed Soledaru. V ruském internetovém prostředí se okamžitě začalo hovořit o tom, že je postup právě jejich zásluhou.

Tuto vlnu se Prigožin pochopitelně rozhodl ještě přiživit. „Objevují se nepravdivé informace, které cirkulují médii, ohledně participace na dobytí Soledaru různými vojenskými formacemi. Chci říct, že Soledar byl dobyt čistě a pouze jednotkami Vagnerovy skupiny,“ oznámil Prigožin prostřednictvím sociální sítě Telegram.

Na druhou stranu, ačkoliv je Prigožin zastáncem radikálního postupu, tedy vítězství nad Ukrajinou za jakoukoliv cenu, dovede své soupeře i ocenit. „Ukrajinská armáda statečně bojuje u Bachmutu i Soledaru. V západní části předměstí Soledaru probíhají těžké a krvavé boje. Ozbrojené síly Ukrajiny brání území Soledaru chrabře,“ komentoval nasazení Ukrajinců šéf vagnerovců.

Analytici z ISW mají za to, že Prigožin se vždy pokusí ze situace získat co nejvíce pro renomé své organizace, kterou si Rusové a také západní svět asociují právě s ním. Hojně se spekulovalo o tom, že by časem mohl rozjet aktivní politickou kariéru a tím pádem potřebuje mezi Rusy získat co nejlepší pověst. Coby šéfovi ozbrojenců, kteří mají „jako jediní na Ukrajině úspěchy“, by se mu to mohlo podařit.

Válčit odjeli vrazi i kanibal

Na Prigožinovi je rovněž zajímavé, že coby sám bývalý trestanec dává „druhou šanci“ jiným vězňům. Kvůli ztrátám na Ukrajině totiž do řad vagnerovců již před časem začal verbovat zločince v trestaneckých koloniích, přičemž žádný skutek potenciálních adeptů nebyl natolik vážný, aby nemohl být muž do skupiny přijat. Na Ukrajinu tak odešli bojovat vrazi, dokonce i odsouzený kanibal.

Před časem se objevilo na sociálních sítích video z jedné z Prigožinových návštěv ve vězení. „Jsme velmi obezřetní ohledně těch, kteří byli odsouzeni za sexuální delikty. Ale chápeme, že chybu může udělat každý,“ říká na videu lídr Vagnerovy skupiny. Vězňům a potenciálním rekrutům slibuje, že pokud v boji na Ukrajině zahynou, jejich těla převezou na místo, které si zvolí, přičemž jim jeho vojáci zajistí „pohřeb hodný hrdinů“. Hlavně však nabízí svobodu. „Za šest měsíců se vrátíte domů a dostanete milost,“ prohlašuje na videu oligarcha.

Tuto taktiku před několika dny jasně odsoudilo americké ministerstvo zahraničí, které jej slovy svého mluvčího Neda Priceho označilo za „barbarskou“. Kromě toho ji navíc považuje za neefektivní. „I kdyby se pod kontrolu vagnerovy skupiny a pana Prigožina dostaly desítky tisíc mužů, nejde o jednotky, které by mohly změnit průběh války,“ komentoval Price. Navíc připomněl, že mnozí vagnerovci za sebou nemají ani klasický výcvik, a dodal, že Kreml je využívá jako „potravu pro děla“.

Čeká trestance masakr místo svobody?

Mnozí vězni se skutečně rozhodli řady skupiny s vidinou svobody posílit. Ukrajinský sociolog Ihor Eidman však pro tamní agenturu Unian řekl, že nevěří, že by vagnerovci ve velkém pouštěli tyto trestanecké vojáky zpět na svobodu. Většina z nich byla podle něj naverbována během září či října, tudíž by se v případě, že jim Prigožin splní svůj slib, dostali zpět do Ruska s čistým štítem již během jara.

„Bude Prigožin nebo ruský stát vůbec schopen propustit na svobodu desítky tisíc zločinců, kteří se zocelili a nyní ochutnali krev, když navíc ví, jak operovat se zbraněmi či výbušninami? Jistě, že ne,“ míní Eidman. Připomíná při té příležitosti hromadnou sovětskou amnestii z roku 1953, která nastala po smrti tamního vládce Josifa Stalina.

Navzdory tomu však Prigožin už skutečně několik trestaneckých vojáků ze služby propustil. Do Ruska se vrátili coby svobodní lidé. Podle Eidmana se však jedná pouze o promyšlený tah. „Prigožin se rozhodl všem ukázat, a zejména pak samotným vězňům, že je nechá jít. A tak názorně udělil ‚jízdenku na svobodu‘ několika tuctům lidí, nejspíš z řad jeho loajálních psů, nebo těch, kteří ani moc nebojovali,“ míní ukrajinský sociolog.

Obecně má za to, že spíš než propuštění čeká ruské vězně v řadách vagnerovců smrt. Ať už z rukou ukrajinských obránců, či samotných žoldáků. „Může (Prigožin) propustit několik tuctů lidí, ale nikdo ho nenechá pustit desítky tisíc. Ani on sám by to neudělal. Lze čekat, že na jaře bude masakr Prigožinových trestanců absolutně nevyhnutelný,“ řekl sociolog pro agenturu Unian.

Tagy:
válka Vladimir Putin vězení Ukrajina Sovětský svaz Josif Stalin milost Rusko trestanecká kolonie Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Jevgenij Prigožin Soledar