Češi bojují s krizí a mění přístup k penězům. Táhnou alternativní investice, ukázal průzkum

Ekonomická krize donutila Čechy změnit investiční chování. Rozhodli se více diverzifikovat a důvěřují i alternativním investicím. Ukazuje to průzkum investiční platformy Bondster. Z dat vyplývá, že po kolapsu akciového trhu hledají čeští investoři jistoty jinde a nebojí se při hledání nových příležitostí experimentovat.

Už tři roky prožívají investoři na globálních trzích turbulentní období. V letech 2020 a 2021 si akciový trh – na který je upřena největší pozornost – prožíval snové chvíle růstu. Jenže loni se přepálený stroj zadrhl a také letos pokračují trhy v rozpačitém rytmu. Do toho začaly centrální banky zvyšovat úrokové sazby, rostla inflace a vypukla válka na Ukrajině.

Po kolapsu kapitálových trhů se proto čeští investoři začínají poohlížet jinde. Hledají jiné skupiny aktiv, kterým by mohli věřit a které by jim pomohly utlumit projevy inflace. Z průzkumu pro Bondster, který vypracovala agentura Ipsos, vyplývá, že změna chování českých investorů je patrná především ve dvou aspektech – větší diverzifikaci a odklonu k alternativním investicím.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pořad Byznys představil alternativní investice. Patří mezi ně i vodík nebo alkohol

Hlavně rozložit riziko

Diverzifikace je proces, při kterém investoři nakupují aktiva z různých investičních tříd, aby rozložili riziko. Nevsadí zkrátka všechny úspory na jednu kartu. Z průzkumu vyplývá, že od roku 2022 začalo více diverzifikovat 18 procent investorů, dalších 33 procent o větším rozptylu aktiv uvažuje.

„Dostatečná diverzifikace je jedním z klíčových prvků správně nastaveného investičního portfolia. Češi byli bohužel dříve zvyklí spoléhat se spíše jen na jeden či několik málo způsobů ukládání peněz. Pro řadu lidí byla ideálním způsobem zhodnocení úspor koupě bytu, někteří si na investiční nemovitost dokonce brali hypotéku. Zastavení růstu cen realit a zvyšování úrokových sazeb je postavilo do nepříjemné pozice. Proto teď více přemýšlejí o rozložení prostředků do více nástrojů a hledají nové způsoby ochrany svých financí před inflací i výkyvy na trzích,“ vysvětlil Pavel Klema, CEO platformy Bondster.

Vzestup alternativních investic

Druhým fenoménem, který promlouvá do chování českých investorů, jsou alternativní investice. V základní definici jde o veškeré investice s výjimkou akcií a dluhopisů. Může tak jít o fyzické předměty (investiční hodinky, stavebnice, auta), ale také o nové druhy investičních příležitostí na internetu. Právě pestrost alternativních investic způsobuje, že na ně spoléhá čím dál více lidí.

„Dává smysl mít v jádru portfolia akciové tituly. Pak se může dát více peněz do alternativních investic. Alternativní investicí může být klidně i sbírka hokejových kartiček nebo známek. Pokud to má člověk rád, tak ať už jde cena nahoru, nebo dolů, může se těšit alespoň z toho, že sbírku ukáže v neděli při obědě návštěvě,“ řekl pro CNN Prima NEWS ekonom Dominik Stroukal.

Mezi oblíbené alternativní investice patří také lahve alkoholu. „Dlouhodobý výnos kvalitního vína nebo whisky je mezi šesti a patnácti procenty ročně a velkou výhodou je, že i v časech krize není cena vína tak extrémně volatilní jako cena cenných papírů. Investiční alkohol, který je fyzicky uložen ve sklepě nebo palírně, je obecně složitější prodat než cenný papír, k jehož prodeji stačí pár kliknutí na internetu,“ uvádí na svém webu tuzemská investiční platforma Portu.

Od kryptoměn po půjčování

Specifickou pozici v rámci alternativních investic a investic obecně mají kryptoměny. V Česku má bitcoin i další digitální mince rozsáhlou základnu fanoušků. Kryptoměny jsou ale významně rizikovou investicí, což některé tuzemské investory odrazuje. Přesto jsou kryptoměny podle průzkumu u Čechů vůbec nejpopulárnější alternativní investicí. Drží je 23 procent investorů.

Konzervativnější investoři ale hledají v moři alternativních investic klidnější vody. Rozmach prožívají investiční platformy P2P (lidé, kteří půjčují peníze lidem) a P2B (lidé, kteří půjčují peníze společnostem).

Na těchto platformách se lidé skupinově skládají a poskytují půjčku třetí straně, kterou může být fyzická osoba nebo společnost. Investoři v tomto případě profitují z úroků.

Další možností alternativní investice mohou být například podílové fondy. Investoři pak zkouší také obchodování na forexu (trh se státními měnami). Tím ale výčet alternativních investic nekončí.

„Češi se dříve alternativních investic obecně báli. Stále více si ale uvědomují, že jde o velmi širokou a různorodou skupinu aktiv. U některých skutečně existují značná rizika nebo je s nimi spojená velká volatilita, jak dlouhodobě ukazují kryptoměny. Na druhou stranu například investice do úvěrů zajištěných nemovitostí nebo s garancí zpětného odkupu jsou dobrým způsobem diverzifikace s výnosem vyrovnávajícím či překonávajícím inflaci a s rozumnou mírou rizika,“ uzavřel Klema.

Ze zmiňovaného výzkumu vyplývá, že některou z forem alternativních investic využívá až 70 procent českých investorů. Dotazníku se zúčastnilo 1 050 respondentů.

Tagy:
peníze krize investice výzkum akcie kryptoměny alternativní investice