Americký tým po třech dnech v Česku odletěl zpět do USA. Mapovali terén, tvrdí obrana

Vojenští zdravotníci z USA

Kvůli pomoci přiletěli o víkendu američtí vojenští lékaři

Tým amerických zdravotníků přiletěl o víkendu do Česka. Vláda na jejich pobyt kývla před dvěma týdny, poté ho schválily i Poslanecká sněmovna a Senát. Jak ale zjistili reportéři CNN Prima NEWS, minimálně část týmu ve středu odletěla zpět do Spojených států. V živém vysílání Hlavních zpráv to pak potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj však nešlo o lékaře, kteří by měli v Česku pomáhat, ale o průzkumný tým, jenž teď bude vymýšlet strategii.

V neděli měli dva vojenští lékaři a pět pracovníků logistiky a techniky přiletět ze Spojených států do Česka. Původně měli začít pomáhat v nemocnicích, které bojují s podstavem kvůli nákaze koronavirem. „Tým se během týdne seznámil se situací. V současné době americká a česká strana řeší, jak můžeme nejlépe pomoci,“ informovala ambasáda USA.

V pondělí se americký tým zdravotníků vydal na obhlídku do pražské Ústřední vojenské nemocnice a nově vystavěné polní nemocnice v Letňanech. V úterý pak měli schůzku na ministerstvu zdravotnictví s náměstkem Aleksim Šedem. Ve středu ale měli podle informací CNN Prima NEWS z České republiky odletět.

„V tuto chvíli už jsou zpátky ve Spojených státech, dle mých informací odlétali včera. Informace o výsledku jednání nemám, ale předpokládám, že vyznělo pozitivně a že jsou připraveni nám v případě potřeby pomoct,“ uvedl ve čtvrtek poslanec ANO a člen výboru pro zdravotnictví Jiří Mašek.

Informaci potvrdil i mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Já vím, že ne všichni, ale větší část té skupiny měla odcestovat zpět. Ti nikde neléčili, v podstatě si jen mapovali terén a se vším se seznamovali a na základě jejich poznatků bychom v nejbližší době měli dostat zprávu o tom, jak by ta americká, už teda lékařská a zdravotnická pomoc měla vypadat,“ řekl.

Podobně mluvil v Hlavních zprávách i ministr zdravotnictví. „Nejednalo se o vojenské lékaře, kteří by odletěli. Jednalo se o sedmičlennou delegaci expertů, která přiletěla do České republiky jako jakýsi rekognoskační tým. Byli se podívat do zařízení, která jsou relevantní pro jejich budoucí působení, vrátili se opravdu zpátky do Spojených států, aby podali informace o tom, jak to zde vypadá, a na základě toho potom Spojené státy rozhodnou, jaký typ pomoci budeme potřebovat,“ sdělil Blatný.

Okamura: Ukázalo se, že pro ně nemáme využití

Když se o přítomnosti amerických lékařů hlasovalo, SPD Tomia Okamury byla proti. Teď se prý jen ukázalo, že pro ně české zdravotnictví nemá využití. „V podstatě se potvrzují naše obavy, že ministr vnitra Hamáček při své žádosti nespecifikoval, co tady budou dělat, odkdy dokdy tady budou, kdo je bude úkolovat a jaký bude obsah jejich činnosti,“ prohlásil Okamura.

„Já mám pocit, že Tomio Okamura žije v jiné zemi než já. Já každý den vidím informace o tom, jak docházejí kapacity, zejména zatím v malých nemocnicích. Já jsem přesvědčen, že ta situace vážná je,“ oponoval ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Do Česka by měla dorazit i lékařská pomoc z Velké Británie a Německa. Bavorsko navíc našim pacientům poskytne 100 lůžek intenzivní péče.

Tagy:
nemocnice zdravotnictví Jan Hamáček CNN Prima NEWS Tomio Okamura ANO 2011 Česko USA koronavirus COVID-19 Jan Hamáček odlet vojenští lékaři Jan Blatný pomoc američtí lékaři terén Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR