Kadyrovův luxusní život. Tryskáč za dvě miliardy mi platí Alláh, říká čečenský vůdce

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov

Válka na Ukrajině (4.4.2022 13:00)

Ramzan Kadyrov, jeden z vrchních velitelů čečenských sil a pravá ruka ruské hlavy státu Vladimira Putina, je milovníkem luxusu. Píše to Ukrajinská pravda a přináší informace o jeho vile v Dubaji, kam několikrát do roka létá soukromým tryskáčem za téměř dvě miliardy korun.

Prezident Čečenské republiky Ramzan Kadyrov měl Spojené arabské emiráty navštívit od roku 2021 alespoň čtrnáctkrát. Tolikrát se totiž jeho soukromé letadlo objevilo na veřejných on-line radarech, píše Ukrajinská pravda.

Luxusní Airbus A319 v hodnotě necelých dvou miliard korun se stal předmětem zájmu novinářů, když fotku jedné z ložnic letadla zveřejnil ruský propagandista a zpěvák Timati. Zdroje Ukrajinské pravdy, které se pohybují v leteckém průmyslu, tvrdí, že Kadyrov si potrpí na design interiéru stroje.

Peníze dává Alláh

A kde si na něj Kadyrov vydělal? „Alláh dává. Nevím, odkud se ty peníze berou,“ sdělil před lety novinářům.

Ukrajinský web také poukazuje na to, že všechny lety na této palubě startují z „domovského“ letiště Grozný, což je hlavní město Čečenské autonomní republiky Ruské federace. Naposledy do exotické země mířil 26. února letošního roku, tedy dva dny poté, co začala ruská invaze na Ukrajinu.

Čečenský vůdce Kadyrov později dorazil se svými jednotkami do dějiště války. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra se nacházel ve městě Ivankov, které leží severozápadně od Kyjeva. Na sociální síti Telegram se objevilo video, jež mělo jeho přítomnost na Ukrajině dokazovat.

Čečenci na Ukrajině ale prý nebojují jen na straně Ruska, drtivá většina Čečny volá po samostatnosti a kritizuje Vladimira Putina i Ramzana Kadyrova. Přímo v Kyjevě to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl Muslim Čeberlojevský, velitel čečenského praporu Šejka Mansúra.

„Kadyrovci, to jsou Putinovi vojáci,“ vysvětlil Čeberlojevský v obléhaném Kyjevě. „K Čečensku nemají žádný vztah, stali se z nich zrádci, kteří se postavili na stranu nepřítele. Nemají právo nazývat se čistokrevnými Čečenci,“ dodal s tím, že Čečensko stejně jako Ukrajina už několik století trpí mocichtivými ambicemi svého velkého souseda.

Tagy: