Čech, který zažil tajfun na Filipínách: Lidem dochází zásoby, živel jim sebral domovy

Stovky tisíc lidí na Filipínách oslavily Vánoce bez střechy nad hlavou, pořádného jídla a dokonce pitné vody. Příčinou nepříznivé situace je smrtící tajfun Rai, který se během minulého týdne prohnal provincií Bohol a dalšími oblastmi. Místní obyvatelé se snaží z následků živelné pohromy vzpamatovat, přístup k humanitární pomoci však ztěžují poškozené silnice, záplavy a přerušené elektrické vedení a komunikační sítě. Katastrofickou situaci popsal Čech Tomáš Sluka, který na Filipínách žije.

Živel připravil o život nejméně 375 lidí, další stovky zranil. Po desítkách dalších se stále pátrá. Tím ale problémy ani zdaleka nekončí – přeživším chybí střecha nad hlavou a nemají přístup k základním věcem, dochází jim jídlo i pitná voda.

Jenom v provincii Bohol přišlo kvůli tajfunu o střechu nad hlavou kolem 150 tisíc rodin. Do oblasti začala kromě vládních prostředků plynout humanitární pomoc ze zahraničí, byť s velkými logistickými obtížemi.

Přírodní katastrofu zažil na vlastní kůži i Tomáš Sluka. Jeho rodina se stihla evakuovat, dům skončil ale zdevastovaný. Kvůli přerušeným komunikačním sítím mezi ostrovem a zbytkem světa jeho příbuzní v České republice nevěděli, zda vůbec zůstal naživu.

„V tu noc zavolal na normální telefon. V tu chvíli jsem věděla, že je průšvih. Nedovolala jsem se zpátky, protože všechny sítě byly přetížené,“ popsala jeho matka Jitka Sluková.

Bez pitné vody a elektřiny začali mnozí místní panikařit. V provincii Bohol začal platit nouzový stav, protože peníze na zvládnutí krize v podstatě nejsou. Před supermarkety stojí dlouhé fronty a mezi lidmi panují obavy z toho, že by kvůli tenčícím se zásobám mohlo začít rabování.

Paniku způsobil také nedostatek benzínu. Palivo pohání generátory, které místní potřebují na provoz domácností. Lidé mnohdy čekají až čtyři hodiny, než dorazí cisterna.

Z dvou tisíců domů zůstalo jen devět

Rai udeřil na Filipíny minulý čtvrtek a byl nejsilnějším tajfunem, který letos zasáhl toto východoasijské souostroví. Podle úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí postihla bouře 1,8 milionu osob a 630 tisíc z nich připravila o domov.

V provincii Jižní Leyte byla zničena i evakuační centra, uvedl úřadující šéf agentury pro veřejné práce Roger Mercado. Žádal přitom o zajištění stanů a stavebního materiálu. Škody na infrastruktuře v této provincii, kde obyvatelé rovněž zoufale potřebují potraviny a vodu, mohou podle něj dosáhnout tří miliard pesos (1,34 miliardy korun).

„Naše zásoby potravin se vyčerpávají. Možná nám za několik dní dojdou úplně,“ popsala Fely Pedrablancaová, starostka města Tubajon na ostrově Dinagat. Tajfun oblast přiléhající k Tichému oceánu do značné míry zpustošil. Podle Pedrablancaové z více než dvou tisíc domů v jejím městě zůstalo stát jen devět.

Prezident Rodrigo Duterte v pondělí nařídil státním úřadům obnovit dodávky elektřiny a slíbil vyčlenit deset miliard pesos (4,48 miliardy korun) na obnovu. Ze zahraničí včetně Japonska a Číny začala do oblasti přicházet humanitární pomoc. Se zajišťováním přístřeší, potravin či lékařské péče pomáhají i agentury OSN.

Tagy: