Čeká se další razantní změna počasí. Bouře vystřídá slunečno a tropické teploty

Oteplení

Meteorolog o výskytu supercel v Česku

Po tropech a intenzivních bouřkách se počasí v Česku na pár dní opět na většině území uklidní. V úterý se teploty vyšplhají maximálně na 25 °C, další výraznější oteplení pak můžeme čekat ke konci pracovního týdne. Přeháňky opět dorazí ve středu, ale jen na jihozápad Česka.

V úterý bude jasno až polojasno. Ve večerních hodinách se na západě a jihozápadě mohou vyskytnout ojedinělé přeháňky nebo bouřky. Teploty se budou pohybovat kolem 21 až 25 °C. Očekává se mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, který bude během dne slábnout. „Úterý bude klidné se studenou frontou, vše bude slunečné,“ uvedl v Novém dni na CNN Prima NEWS meteorolog Miloš Dvořák.

Ve středu bude obloha skoro jasná až polojasná. Nejvyšší teploty dosáhnou na 24 až 28 °C. Jsou ale místa, kde obyvatelé nemohou se slunečným počasím počítat. „Na jihozápadě očekáváme v odpoledních hodinách bouřky, které by mohly být opět intenzivní. Na zbytku území ale srážky ani bouřky nepředpokládáme,“ dodal meteorolog.

Po tropické neděli a velmi deštivém pondělí tak jde o další razantní změnu počasí. Právě v pondělí například Znojemsko zasáhla večer bouře s kroupami. Místy napadla vrstva až 30 centimetrů. K vidění byly také takzvané supercely.

„Pondělí bylo výjimečné, nad naším územím se objevil velmi teplý tropický vzduch, ale od západu přicházel naopak studený. Nastala tak velká vlhkost, což znamenalo ideální podmínky pro vznik supercel a silných bouřek. Supercely drží relativně dlouho, podobné jevy jsou pak doprovázeny krupobitím, nárazovým větrem nebo přívalovými srážkami,“ vysvětlil Dvořák.

Supercela je nebezpečná tím, že vydrží dlouho a studený vzduch, který vychází z bouře, může způsobit problémy. Může se stát, že se ze supercely vytvoří tornádo, ale podle meteorologů se tak děje jen výjimečně.

Nad tropických 30 °C by se teploty v Česku měly dostat ve čtvrtek a v pátek. Opět budou hrozit dešťové srážky. Víkend ale bude podle předpovědi o poznání chladnější, než byl ten minulý, kdy se nejvyšší teploty dostaly až na 39 °C. Obloha bude zatažená a bude pršet. Nejvyšší teploty o víkendu odhadují meteorologové na 28 °C.

Tagy: